Antena 3 CNN Externe Armata israeliană a transmis că a intrat în Fâşia Gaza, dar apoi s-a răzgândit. Atac masiv, cu 160 de aeronave, în cursul nopții

Armata israeliană a transmis că a intrat în Fâşia Gaza, dar apoi s-a răzgândit. Atac masiv, cu 160 de aeronave, în cursul nopții

După ce a anunţat joi noapte că soldaţii săi au intrat terestru în Fâşia Gaza, armata israeliană a dat înapoi vineri, invocând o „problemă de comunicare internă”.

Armata israeliană a transmis că a intrat în Fâşia Gaza, dar apoi s-a răzgândit. Atac masiv, cu 160 de aeronave, în cursul nopții
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    Adelina Miron    |    14 Mai 2021   •   09:03

După ce a anunţat prezenţa soldaţilor săi în Fâşia Gaza, armata israeliană a dat înapoi vineri, invocând o ‘problemă de comunicare internă’, într-un moment în care bilanţul loviturilor sale în acest teritoriu palestinian în cursul săptămânii a depăşit pragul de 100 de morţi.

“Aviaţia israeliană şi trupele terestre efectuează un atac în Gaza”, a scris iniţial armata într-un scurt mesaj.

Întrebat de AFP, purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, a confirmat că soldaţii au pătruns în Fâşia Gaza controlată de islamiştii din Hamas, fără a specifica numărul, nici durata şi nici întinderea operaţiunii.

Apoi, două ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a emis o “clarificare” pentru a spune “în prezent nu există trupe în Fâşia Gaza”.

Chiar dacă o invazie cu trupe terestre nu s-a materializat, armata israeliană a crescut intensitatea bombardamentelor asupra Fâşiei Gaza în această noapte.

Aproximativ 160 de aeronave care zboară simultan au efectuat un atac masiv asupra unei rețele de tuneluri săpate de grupul terorist Hamas sub orașul Gaza în jurul miezului nopții.

Potrivit Forțelor de Apărare din Israel, în aproape 40 de minute, aproximativ 450 de rachete au fost aruncate pe 150 de ținte din nordul Gaza. Militarii spun că încă lucrează pentru a determina amploarea daunelor cauzate infrastructurii subterane, despre care purtătorul de cuvânt al IDF, Hidai Zilberman, spune că este un „atu strategic“ pentru Hamas.

Corespondentul Al Jazeera a transmis că, cel puţin momentan, soldaţii israelieni nu au pătruns în Gaza. Este neclară deocamdată semnificaţia mesajului postat de armata Israelului mai devreme. 

Anshel Pffeffer, jurnalist al publicaţiilor Haaretz şi Economist, a anunţat pe Twitter: „Armata israeliană spune acum, după o serie de informări contradictorii făcute în ultimele ore, că nu există niciun soldat israelian în interiorul Fâşiei Gaza în acest moment. Înţelegeţi din asta ce vreţi”.

La scurt timp după miezul nopţii, grupuri armate palestiniene din Fâşia Gaza au lansat un nou baraj de rachete spre sudul Israelului, limitrof enclavei palestiniene, potrivit CNN.

Armata a deplasat tancuri şi autovehicule blindate de-a lungul teritoriului palestinian de unde trupele israeliene s-au retras unilateral în 2005, iar Ministerul Apărării a dat undă verde armatei pentru a mobiliza, la nevoie, mii de rezervişti.

Aviația militară a Israelului a spulberat un centru de comandă Hamas 

Armata Israelului a lovit un important centru de comandă al Hamas în care se aflau zeci de agenți. Facilitatea lovită de aviația militară a Israelului era principalul centru de comandă pentru rețeaua de supraveghere a celor de la Hamas, transmite Defense Romania

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut încetarea imediată a confruntărilor militare dintre Israel şi grupurile islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic.

"Din respect pentru sărbătoarea Eid al-Fitr, fac apel la reducerea imediată a tensiunilor şi încetarea ostilităţilor între Fâşia Gaza şi Israel. Prea mulţi civili nevinovaţi au murit deja. Acest conflict nu poate decât să amplifice radicalizarea şi extremismul în întreaga regiune", a transmis Antonio Guterres, în cursul nopţii, prin Twitter.

Sărbătoarea mulsulmană Eid al-Fitr marchează încheierea postului musulman al Ramadanului.

Bilanţul victimelor a ajuns la 109 morţi şi 600 de răniţi în Fâşia Gaza

Pe de altă parte, trei rachete au fost lansate joi din sudul Libanului spre Israel, a indicat o sursă militară libaneză.

Armata israeliană a confirmat tirurile, dar a subliniat că rachetele au căzut în Marea Mediterană.

Potrivit unor surse militare şi de securitate libaneze, proiectilele au fost trase dintr-o zonă aflată lângă tabăra de refugiaţi palestinieni din Rachidiyé, în sudul Libanului, o ţară învecinată cu Israelul.

"Cu puţin timp în urmă, trei rachete au fost trase din Liban şi au căzut în Marea Mediterană în largul coastelor de nord ale Israelului", a declarat armata israeliană într-un comunicat.

Aceste tiruri au avut loc în timp ce Israelul a desfăşurat tancuri de-a lungul barierei de separare cu Fâşia Gaza, ţinta unor intense atacuri israeliene în ziua a patra a unui nou conflict sângeros cu grupurile armate din enclava palestiniană care au tras rachete spre teritoriul israelian.

×
Subiecte în articol: Israel palestina Fasia Gaza conflict razboi
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close