Antena 3 CNN Externe Atacul de la Kabul este un atac împotriva Spaniei, afirmă guvernul iberic

Atacul de la Kabul este un atac împotriva Spaniei, afirmă guvernul iberic

Atacul de la Kabul este un atac împotriva Spaniei, afirmă guvernul iberic
12 Dec 2015   •   17:02

Atacul comis de talibani în cartierul diplomatic din Kabul este "un atac împotriva Spaniei", a precizat sâmbătă guvernul spaniol, anunțând că în atentat au murit, pe lângă cei doi polițiști spanioli, și doi membri ai personalului afgan, relatează Agerpres.

"Ne confruntăm cu un atac terorist în cursul căruia au murit doi cetățeni spanioli și care a adus puternic atingere intereselor noastre. Este în consecință un atac împotriva Spaniei și a colaborării sale la consolidarea democrației în Afganistan", explică guvernul într-un comunicat.

"În atac au fost uciși și doi angajați afgani ai ambasadei", precizează aceeași sursă.

Talibanii au revendicat atacul, care s-a încheiat sâmbătă dimineață devreme, declarând că acesta a vizat o clădire frecventată de străini. Ei nu au menționat ambasada Spaniei. "Ancheta rămâne deschisă și nicio ipoteză nu este exclusă", indică totuși Madridul în comunicat.

Guvernul a precizat că un schimb de tiruri de peste o oră s-a produs în interiorul complexului ambasadei, unde trei agresori talibani au reușit să pătrundă, portalul de acces în incintă fiind distrus de explozia unei mașini-capcană în fața instituției.

Primul polițist spaniol a murit imediat după explozia mașinii-capcană, care s-a produs vineri, în jurul orei locale 18.00 (13.00 GMT). Cel de-al doilea polițist a fost rănit și a murit în timp ce era transferat la spital.

Comunicatul descrie o situație foarte complexă "timp de mai multe ore" pentru persoanele care se aflau în reprezentanța diplomatică, care au trebuit să se refugieze în două buncăre în așteptarea intervenției forțelor speciale afgane și a unităților militare americane.

Agresorii au fost în cele din urmă uciși, potrivit Ministerului afgan de Interne.

În ajun, șeful guvernului conservator Mariano Rajoy, aflat în plină campanie electorală, a dezmințit că atacul a vizat ambasada Spaniei, dând asigurări că situația este sub control. Ulterior el a fost nevoit să revină asupra declarațiilor sale în cursul serii, pentru a anunța moartea primului polițist spaniol și suspendarea unui miting electoral în sudul Spaniei, cu mai puțin de zece zile înaintea alegerilor legislative de la 20 decembrie.

×
Subiecte în articol: Spania atac terorist
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close