Antena 3 CNN Externe Un bărbat deghizat în femeie a aruncat cu o prăjitură în tabloul Mona Lisa din muzeul Luvru

Un bărbat deghizat în femeie a aruncat cu o prăjitură în tabloul Mona Lisa din muzeul Luvru

Un bărbat a aruncat o prăjitură în Mona Lisa din Luvru. Autorul gestului a fost imediat imobilizat. Carcasa de sticlă care protejează tabloul a evitat deteriorarea.

Un bărbat deghizat în femeie a aruncat cu o prăjitură în tabloul Mona Lisa din muzeul Luvru
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    30 Mai 2022   •   08:35

Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci a fost ţinta unui act vandalizator: un bărbat deghizat în femeie în scaun cu rotile, s-a ridicat brusc, și a aruncat cu o prăjitură cu frișcă în cea mai faimoasă capodopera din istoria picturii. Sticla care protejează tabloul a împiedicat deteriorarea pânzei.

Poliţiştii l-au blocat imediat pe autorul gestului, care a avut loc sub privirile vizitatorilor care se înghesuiau la acea oră în sălile muzeului parizian.

Oamenii au răspândit imediat imagini şi videoclipuri ale incidentului pe twitter.

Gestul pare să fie de natură demonstrativă şi nu avea drept scop cauzarea de prejudicii operei de artă. Individul, înainte de a fi reţinut de gardieni, a împrăştiat trandafiri pe podea.

Nu este primul atac asupra tabloului

Tocmai datorită notorietăţii sale şi a faptului că este un simbol universal cunoscut, capodopera lui Leonardo a fost ţinta unor atacuri de mai multe ori: în 2009, un vizitator a aruncat în ea o ceaşcă de ceai care s-a izbit de geamul din sticlă. În anii 1950, Mona Lisa a fost uşor avariată în două rânduri de doi atacatori care au aruncat în mai multe rânduri acid şi o piatră spre tablou.

Cel mai răsunător episod, însă, datează din 1911, când un imigrant italian în Franţa, Vincenzo Peruggia, a reuşit să fure pânza, ascunzând-o sub jachetă şi ducând-o în Italia.

Peruggia a fost arestat când încerca să revindă Mona Lisa unui anticariat din Florenţa, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: Mona Lisa Luvru Franta pictura prajitura
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close