Catalonia, la un pas de independenţă! Îşi pregăteşte ruperea de Spania

22 Mar 2017   •   23:31
Catalonia, la un pas de independenţă! Îşi pregăteşte ruperea de Spania Foto: Twitter

Parlamentul Cataloniei, dominat de separatişti, a votat miercuri un buget pe 2017 ce permite deblocarea de fonduri pentru organizarea unui referendum asupra independenţei acestei regiuni din nord-estul Spaniei, relatează AFP.

Votul este interpretat la Madrid ca o nouă provocare lansată de separatiştii catalani, în contextul în care acest referendum a fost interzis în mod repetat de justiţie.

Bugetul Cataloniei a fost votat de 64 deputaţi regionali, în timp ce 62 l-au respins şi şapte s-au abţinut.

Regiunea este în prezent guvernată de o coaliţie de partide care sprijină independenţa, 'Împreună pentru Da'.

Dar amendamentul pentru organizarea acestui referendum foarte controversat a fost prezentat de un mic partid separatist al stângii radicale, Candidatura Unităţii Populare (CUP), în afara acestei coaliţii.

Votat de 72 de deputaţi din 135, amendamentul stipulează că guvernul catalan trebuie să prevadă o linie bugetară pentru "a garanta resursele necesare organizării şi gestionării, pentru a face faţă procesului de referendum cu privire la viitorul politic al Cataloniei".

Şeful guvernului regional, Carles Puigdemont, a promis că va organiza un astfel de referendum până în septembrie, cu sau fără permisiunea guvernului spaniol al conservatorului Mariano Rajoy, care se opune categoric.

Acest nou vot în parlamentul regional intervine după ce mai mulţi lideri separatişti catalani au făcut recent obiectul unor urmăriri penale sau condamnări.

Fostul şef al guvernului regional între 2010 şi 2016, Artur Mas, a fost condamnat pe 13 martie la o interdicţie de doi ani de exercitare a unei funcţii publice elective. El a fost acuzat că a organizat în noiembrie 2014 o primă consultare privind independenţa regiunii, deşi a fost interzisă prin lege.

Din acelaşi motiv, Curtea Supremă a condamnat miercuri un fost purtător de cuvânt al guvernului catalan, Francesc Homs, la un an şi o lună interdicţie de exercitare a unei funcţii publice elective şi o amendă de 30.000 de euro, "pentru nesupunere gravă".

 

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close