Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană deschide procedura de infringement împotriva Belgiei

Comisia Europeană deschide procedura de infringement împotriva Belgiei

Comisia Europeană a deschis miercuri, 9 iunie, o procedură de infringement împotriva Belgiei, reproşându-i lipsa de independenţă a autorităţii sale naţionale responsabile cu protecţia datelor personale. C.E. consideră că aceasta echivalează cu o încălcare a regulamentului european GDPR.

Comisia Europeană deschide procedura de infringement împotriva Belgiei
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    09 Iun 2021   •   22:37

Procedura de infringement cuprinde mai multe etape şi ar putea să conducă, în final, la sesizarea Curţii de Justiţie a UE.

Procedura declanşată miercuri constă într-o scrisoare de punere în întârziere în urma trimiterii unei prime notificări oficiale la care s-a răspuns într-un mod considerat nesatisfăcător.

„Informaţiile furnizate în răspunsul trimis de autorităţile belgiene în aprilie 2021 nu au înlăturat preocupările. Belgia dispune în prezent de un termen de două luni pentru a garanta deplina independenţă a autorităţii sale însărcinate cu protecţia datelor, în lipsa căreia Comisia ar putea decide să-i adreseze un aviz motivat”, arată executivul UE într-un comunicat.

plângerea în legătură cu care s-a sesizat Comisia vizează cel puţin trei membri ai Autorităţii de protecţie a datelor (APD). Ei exercitau în paralel un mandat public şi, astfel, încălcau cerinţa de independenţă în funcţiile lor din cadrul autorităţii.

Doi dintre ei au demisionat deja, dar un al treilea membru este în continuare în funcţie.

Un al treilea membru este însă în continuare în funcţie. Este vorba despre Franck Robben, din ”Centrul de cunoştinţe” al APD, dar care este şi înalt funcţionar cunoscut în Belgia drept cel care a conceput un vast sistem de centralizare a informaţiilor personale pe cartea electronică de identitate.

×
Subiecte în articol: Belgia Comisia Europeana gdpr infringement
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close