Antena 3 CNN Externe Cele patru condiții impuse de Rusia pentru a înceta războiul

Cele patru condiții impuse de Rusia pentru a înceta războiul

Condițiile impuse de ruși în negocieri au dus la un nou impas. Ucraina refuză în totalitate să accepte ceea ce își dorește Vladimir Putin, pentru încetarea războiului. Rusia cere, printre altele, ca Ucraina să fie sfâșiată în patru regiuni: Crimeea, Lugansk, Donețk și restul țării. În plus, Moscova vrea să impună un premier iar rolul președintelui să devină ”decorativ”.

Cele patru condiții impuse de Rusia pentru a înceta războiul
de Laura Dinu    |    08 Mar 2022   •   10:06

Armata rusă va opri atacurile și se va retrage imediat dacă Ucraina îndeplinește mai multe condiții, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. 

”Putem opri operațiunile militare în orice moment, după demilitarizare, după ce Ucraina recunoaște regiunea anexată Crimeea ca fiind teritoriu rus și independența regiunilor separatise Donețk și Lugansk”, spune Dmitri Peskov, purtătorul de cuvând al Kremlinului. 

Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar luna trecută a anunțat că recunoaște independența regiunilor Donețk și Lugansk, doar că aceste decizii nu sunt recunoscute la nivel internațional. 

O altă condiție importantă este ca Ucraina să devină neutră din punct de vedere militar. În acest sens, Kievul trebuie să modifice constituția și să introducă în ea o prevedere clară care să garanteze clar că Ucraina nu va adera niciodată la NATO sau la Uniunea Europeană. 

Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, spune Peskov, Rusia va înceta imediat atacurile și nu va mai formula nicio altă revendicare teritorială. 

Este pentru prima dată când Moscova spune cu subiect și predicat ce anume își dorește pentru a opri așa numita operațiune militară specială din Ucraina, începută în urmă cu 13 zile. 

Aceste condiții au fost anunțate cu puțin timp înainte ca delegațiile Ucrainei și Rusiei să se întâlnească, ieri, pentru a treia rundă de negocieri. 

Surse apropiate acestor negocieri spun că rușii ar mai fi propus ca Volodimir Zelenski să rămână președinte numai de formă, iar Moscova să îl numească pe pro-rusul Iuri Boika prim ministru. El a candidat în 2019 la președinția Ucrainei, dar a pierdut alegerile. 

Declarațiile făcute de negociatorii șefi, Vladimir Medinsky și Leonid Slutsky după întâlnire nu au adus informații noi, însă la scurt timp Mihailo Podolyak, consilierul prezidențial al președintelui Zelenski, a anunțat pe Twitter că s-au înregistrat mici progrese, însă numai în ceea ce privește culoarele umanitare și că au continuat discuțiile asupra pachetului de reglementări politice alături de încetarea focului și de garanții de securitate. Așadar, nimic concret. 

Urmează o nouă rundă de negocieri, în câteva zile cel mai probabil, tot în Belarus, însă nu au fost anunțate în mod oficial ziua, locul și ora întâlnirii. 

Joi, miniștrii de externe ai Ucrainei și Rusiei ar trebui să se întâlnească în Antalya, în speranța unui acord de pace, doar că ministrul ucrainean de Externe a declarat încă o dată că Ucraina își dorește, de fapt, discuții directe între președinții Volodimir Zelenski și Vladimir Putin. 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia negocieri
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close