
Piața de energie și influențele aduse de schimbările climatice, de noua etapă a liberalizării în exploatarea noilor zăcăminte și de investițiile în infrastructură au fost temele dezbătute, miercuri, în cadrul evenimentului "Recharge the Power 2025 - Energie, Bunăstare, Dezvoltare, Sustenabilitate".
Conferința organizată de Antena 3 CNN pe platforma RO 3.0 a reunit experți, lideri de opinie, factori de decizie și foarte mulți profesioniști din industrie.
Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei, a estimat la Antena 3 CNN care vor fi evoluțiile din piață în perioada următoare.
"Desigur că ceea ce preocupă cel mai mult momentul actual este problema legată de încetarea plafonării prețurilor la energie, care, iată, tocmai a fost prelungită doar trei luni pentru energie electrică și până la sfârșitul anului pentru gaz. Și cred că acesta este unul din subiectele care suscită interesul general.
Nu cred că este un motiv prea mare de teamă.
Desigur, dacă ar fi să raportăm la prețurile actuale plafonate la ceea ce se va întâmpla cu prețul energiei după finalizarea acestei protecții, ele vor crește, vor crește probabil la nivelul 1,3 - 1,5 lei pe kilowatt-oră, și asta cred că este o creștere suportabilă, cu atât mai mult cu cât ea survine vara, când consumurile scad.
Desigur că ceea ce trebuie să înțelegem este că trăim o transformare uriașă, o tranziție energetică spre o economie care se bazează mai mult pe resurse regenerabile de energie, acesta fiind principala resursă Uniunii Europene.
De la consumator până la producătorii de energie, trebuie să înțelegem că jucăm cu toții un rol în această tranziție, iar viitorul va fi un viitor în care prețul energiei va fi mai mic, nu mai mare, așa cum se așteaptă.
Asta, deoarece noi va trebui să înțelegem că va trebui să consumăm energia la anumite momente, iar rețelele de transport și de distribuție de energie vor trebui să ofere această facilitate consumatorului, să existe prețuri pe intervale orare, astfel încât consumatorii să beneficieze de momentele e producție în care energia este chiar negativă", a spus Corneliu Bodea la Antena 3 CNN.