Antena 3 CNN Externe Coreea de Sud, China şi Japonia, îngrijorate de anunţul privind repornirea unui reactor nuclear nord-coreean

Coreea de Sud, China şi Japonia, îngrijorate de anunţul privind repornirea unui reactor nuclear nord-coreean

Coreea de Sud, China şi Japonia, îngrijorate de anunţul privind repornirea unui reactor nuclear nord-coreean
de M.T.    |    02 Apr 2013   •   12:18

Coreea de Sud, China şi Japonia şi-au exprimat îngrijorarea faţă de anunţul făcut marţi de Coreea de Nord privind intenţia sa de a reporni reactorul nuclear de la Yongbyon, care a fost închis în 2007, relatează Xinhua, Kyodo şi AFP, citate de Agerpres.

„Ar fi profund regretabil dacă informaţiile ar fi adevărate. Fac un apel la Coreea de Nord să-şi respecte promisiunile făcute în trecut şi să susţină denuclearizarea Peninsulei Coreene”, a declarat Ministerul sud-coreean de Externe, care a adăugat că Seulul va continua să urmărească îndeaproape situaţia.

„Am luat notă de anunţul Coreii de Nord şi ne exprimăm regretul. Facem apel la toate părţile implicate să-şi păstreze calmul şi să dea dovadă de reţinere”, a spus Hong Lei, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.

Japonia şi-a exprimat de asemenea „îngrijorarea profundă” faţă de anunţul privind redeschiderea reactorului nuclear de la Yongbyon.

Reacţiile celor trei puteri asiatice au venit la puţin timp după ce Coreea de Nord şi-a anunţat intenţia de a reporni un reactor nuclear închis în 2007 şi a lăsat să se înţeleagă că ar putea relua îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, în contextul relaţiilor tensionate cu SUA şi Coreea de Sud.

Phenianul a precizat că va „recondiţiona şi reporn”' toate instalaţiile de la complexul său nuclear de la Yongbyon, printre care o unitate de îmbogăţire a uraniului şi un reactor de cinci megawaţi.

Acest reactor a fost singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Nordului, care mai dispune încă de capacitatea de a produce între patru şi opt bombe atomice.

Reactorul fusese închis în 2007 în conformitate cu un acord încheiat în cadrul negocierilor în format de şase - China, SUA, Japonia, Rusia, Coreea de Sud şi Coreea de Nord - privind programul nuclear al Phenianului.

Decizia este conformă cu dorinţa Phenianului „de a-şi întări arsenalul nuclear deopotrivă calitativ şi cantitativ” şi este necesară pentru a rezolva „gravele” lipsuri de electricitate, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului general pentru energie atomică din Coreea de Nord, citat de agenţia oficială de presă a regimului comunist, KCNA.

Putere nucleară militară de la primul său test în 2006, Coreea de Nord a acceptat în 2007 să-şi întrerupă activităţile atomice în schimbul unui ajutor economic şi a unor garanţii de securitate.

Procesul părea pe drumul cel bun de la dezactivarea complexului de la Yongbyon în iulie 2007 şi demolarea turnului său de răcire în iunie 2008, notează AFP. Dar Phenianul a refuzat întotdeauna inspecţiile la instalaţiile sale nucleare, iar în decembrie 2008 s-a retras din negocierile în şase privind programul său nuclear.

Coreea de Nord a testat trei bombe nucleare din 2006, atrăgându-şi de fiecare dată criticile comunităţii internaţionale.



×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close