Antena 3 CNN Externe Costul forței de muncă a scăzu masiv în Spania

Costul forței de muncă a scăzu masiv în Spania

Spania a fost a doua țară din Uniunea Europeană (UE) în care costurile forței de muncă pe oră au scăzut cel mai mult în al doilea trimestru al anului 2021.

Costul forței de muncă a scăzu masiv în Spania
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    17 Sep 2021   •   12:41

Costul forței de muncă a scăzut la  3,7%, în timp ce în UE a crescut cu 0,6% iar în țările din zona zero au scăzut cu 0,1% ,potrivit datelor publicate miercuri de biroul comunitar de statistici Eurostat.

În trimestrul precedent, primul din 2021, costurile forței de muncă au crescut cu 1,3% în țările care au monedă unică și cu 1,6% în UE.

Scăderea din Spania se datorează scăderii salariilor și a salariilor de 2,7%, dar mai ales prăbușirii costurilor non-salariale, de până la 7,8%.

În zona euro, costurile salariilor  pe oră lucrată au scăzut cu 0,4%, în timp ce componenta non-salarială a crescut cu 0,8% în al doilea trimestru al anului 2021, comparativ cu același trimestru al anului precedent.

În funcție de activitate, costurile forței de muncă orare în zona euro au crescut cu 1,7% în sectorul economic non-comercial și au scăzut cu 0,8% în sectorul afacerilor: -1,6% în industrie, -0,9% în construcții și -0,5% în servicii.

În clubul european, costurile orare cu forța de muncă au crescut cu 2,1% în economia non-comercială și au scăzut ușor, cu 0,1%, în economia afacerilor: -0,7% în industrie, +0,2% în construcții și + 0,2% în servicii.

Cele mai mari creșteri au avut loc în Cipru (14,3%), Polonia (7,9%), Bulgaria și România (ambele, 6,7%), în timp ce cele mai mari scăderi au avut loc în Italia (-4%), Spania (-3,7%) și Portugalia (-3,3%), potrivit EFE.

×
Subiecte în articol: Spania
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close