Antena 3 CNN Externe Criză în Zimbabwe. Preşedintele Robert Mugabe nu recunoaşte pierderea primului tur al alegerilor

Criză în Zimbabwe. Preşedintele Robert Mugabe nu recunoaşte pierderea primului tur al alegerilor

Criză în Zimbabwe. Preşedintele Robert Mugabe nu recunoaşte pierderea primului tur al alegerilor
19 Apr 2008   •   11:04

La trei săptămâni după alegerile generale din Zimbabwe, rezultatul scrutinului prezidenţial nu a fost încă anunţat. Actualul preşedinte Robert Mugabe, cel mai vârstnic şef de stat african, nu a fost reales din primul tur şi pare să fi fost chiar întrecut de liderul opoziţiei. Mugabe nu cedează puterea şi îşi acuză adversarii că sunt „cumpăraţi” de Marea Britanie.

Preşedintele Robert Mugabe, în vârstă de 84 de ani, a sărbătorit vineri 28 de ani de la proclamarea independenţei, perioadă în care s-a aflat neîntrerupt la putere. Mugabe nu a făcut nicio referire la alegeri, dar a lansat un potop de insulte asupra opoziţiei şi a fostei puteri coloniale, Marea Britanie: „Trebuie să rămânem mereu vigilenţi faţă de maşinaţiile vicioase ale britanicilor şi ale celorlalţi duşmani ai noştri, aliaţii Marii Britanii. Înainte, ei se bazau pe forţa brută ca să ne subjuge poporul şi să ne jefuiască resursele, dar azi au trecut la o tactică mai subtilă: folosesc banii ca o armă cu care îi cumpără pe unii din oamenii noştri şi îi întorc împotriva guvernului.”

Partidul de guvernământ a recunoscut pierderea majorităţii în parlament, dar Mugabe nu admite să renunţe la preşedinţie. Eşecul electoral a fost urmarea unei prăbuşiri economice care a adus inflaţia la nivelul incredibil de 165.000%, iar rata şomajului - la 80%.

Opoziţia acuză guvernul că urmăreşte să dezlănţuie o campanie de violenţe politice. O navă chineză cu arme şi muniţii destinate guvernului din Zimbabwe a acostat în portul sud-african Durban, dar justiţia locală a refuzat să permită transportul armamentului. Nava a ridicat din nou ancora, spre o destinaţie necunoscută.

Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close