Antena 3 CNN Externe Criza se resimte în Europa: Sindicatele portugheze şi marinarii greci au intrat în grevă generală

Criza se resimte în Europa: Sindicatele portugheze şi marinarii greci au intrat în grevă generală

Criza se resimte în Europa: Sindicatele portugheze şi marinarii greci au intrat în grevă generală
Sursa foto: Foto: france24.com
23 Noi 2010   •   16:23

Recesiunea se face simţită din nou în Europa. Sindicatele portugheze au intrat în grevă generală din cauza tăierilor salariale din sectorul bugetar şi a îngheţării pensiilor. Probleme sunt şi în Grecia unde Federaţia Elenă a Marinarilor a paralizat transportul maritim către insule.

Planul de austeritate al guvernului portughez scoate lumea în stradă. Principalele sindicate de la Lisabona au anunţat manifestaţii de amploare în semn de protest faţă de tăierea salariilor bugetare cu 5 la sută şi îngheţarea pensiilor.

"Vrem să amintim că pieţele financiare nu pot conduce lumea. Oamenii au un punct de vedere şi vor protesta pentru drepturile lor", au spus liderii de sindicat.

Protestele vin într-o perioadă grea pentru guvernul de la Lisabona. Specialiştii europeni spun că Portugalia ar putea fi a treia ţară europeană, după Grecia şi Irlanda, care are nevoie de un plan de salvare.

Probleme sunt în continuare şi în Grecia. Transportul maritim către insule a fost paralizat chiar în ziua în care oficialii FMI au aprobat a treia tranşă a împrumutului de 110 miliarde de euro.

Oficialii FMI au avertizat Grecia că va trebui să depună eforturi mai mari şi să menţină măsurile de austeritate pentru a primi un alt împrumut.

×
Subiecte în articol: grevă protest Portugalia Grecia sindicate
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close