
Steve Bannon, ideologul american al extremei drepte și fost consilier al lui Donald Trump la Casa Albă, a fost condamnat marți la trei ani de libertate condiționată, după ce a pledat vinovat într-un caz de deturnare a 15 milioane de dolari. Bannon fusese inculpat în septembrie 2022 pentru implicarea sa într-un proiect de construcție a unui zid la granița dintre Statele Unite și Mexic, menit să oprească migrarea ilegală, notează The Guardian.
Steve Bannon a pledat vinovat marți la o acuzație de fraudă legată de înșelarea donatorilor care au dat bani pentru un efort privat de a construi un zid de-a lungul frontierei de sud a SUA, deși nu va face închisoare.
Bannon, strateg conservator și aliat de lungă durată al lui Donald Trump, a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu privire la rolul său într-un efort de strângere de fonduri cunoscut sub numele de „We Build the Wall” (Construim zidul), care a solicitat donații pe baza premisei construirii unui zid de-a lungul frontierei dintre SUA și Mexic. Procurorii au declarat că Bannon a folosit banii pentru a se îmbogăți pe sine și pe alte persoane implicate.
El a primit trei ani de eliberare condiționată, ceea ce presupune că trebuie să stea departe de probleme pentru a evita pedepse suplimentare.
Când a fost întrebat cum se simte la ieșirea din sala de judecată marți, Bannon a spus: „Ca un milion de dolari”.
Bannon a fost inițial inculpat pentru acuzații federale în 2020, împreună cu alte persoane implicate în eforturile de strângere de fonduri. Însă, în 2021, o grațiere acordată de Trump a anulat acuzațiile federale.
Biroul procurorului districtual din Manhattan a preluat apoi cazul și l-a inculpat pe Bannon în 2022 pentru acuzații de spălare de bani, conspirație și fraudă, legate de schema „Construim zidul”.
Acuzațiile statului, formulate de procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, și de procurorul general al statului New York, Letitia James, au reflectat acuzațiile federale.
Bannon a fost acuzat de înșelarea donatorilor în 2019, care ar fi contribuit cu peste 15 milioane de dolari la campania „Construim zidul”.
Procurorii susțin că acesta le-a promis în mod fals donatorilor că toate contribuțiile vor fi folosite pentru campania de construire a unui zid la granița dintre SUA și Mexic, dar spun că, în schimb, banii au fost folosiți pentru îmbogățirea lui Bannon și a altor persoane implicate.
În 2022, Bannon, în vârstă de 71 de ani, a pledat nevinovat la acuzațiile de spălare de bani, fraudă și conspirație, iar procesul a fost programat pentru 4 martie.
În noiembrie, judecătoarea April Newbauer a decis că procurorii pot prezenta juraților anumite dovezi, inclusiv un e-mail care, potrivit acestora, arată că Bannon era îngrijorat că efortul de strângere de fonduri era „o înșelătorie”.
Bannon, care a denunțat cazul ca fiind o „persecuție politică”, ar fi planificat o strategie agresivă de apărare și a angajat recent o nouă echipă de avocați de atac care au încercat să prezinte cazul juraților ca fiind o urmărire selectivă și răuvoitoare.
În ianuarie, avocații lui Bannon au depus documente prin care îi cereau lui Newbauer să respingă cazul, numindu-l o „aplicare selectivă neconstituțională a legii”. Se aștepta ca judecătorul să se pronunțe în această privință marți, înainte ca acordul de recunoaștere a vinovăției al lui Bannon să facă cererea inutilă.
Campania „Noi construim zidul”, lansată în 2018 după ce Trump l-a concediat pe Bannon din funcția de strateg-șef, a strâns rapid peste 20 de milioane de dolari și a construit în mod privat câțiva kilometri de gard de-a lungul frontierei.
Campania a avut curând probleme cu Comisia Internațională a Frontierelor și a Apelor, a fost supusă unei investigații federale și a atras critici din partea lui Trump, republicanul a cărui politică a fost fondată pentru a sprijini organizația caritabilă.
La începutul campaniei de strângere de fonduri, Bannon a dezaprobat-o, au declarat procurorii la o audiere din noiembrie.
„Nu este aceasta o înșelătorie? Nu puteți construi zidul pentru atât de mulți bani”, a scris Bannon într-un e-mail, potrivit procurorului Jeffrey Levinson. Acesta a declarat că Bannon a adăugat: „Americanii săraci nu ar trebui să folosească banii câștigați cu greu pentru a urmări ceva ce nu se poate face”.
Alți doi bărbați implicați în proiect, Brian Kolfage și Andrew Badolato, au pledat vinovați la acuzații federale în 2022 și au fost condamnați la închisoare. Un al treilea inculpat, Timothy Shea, a fost condamnat și el la închisoare.
Bannon a vorbit cu reporterii după ce a părăsit tribunalul marți și i-a cerut noului procuror general al SUA, Pam Bondi, să înceapă imediat o anchetă penală asupra lui James și Bragg.
Cu doar câteva zile în urmă, Bondi a ordonat departamentului de justiție să investigheze ceea ce președintele a numit „înarmarea puterii de urmărire penală”.
Săptămâna trecută, Bondi a format un „grup de lucru pentru înarmare” la departamentul de justiție pentru a examina cazurile despre care a spus că par să fi fost motivate de „obiective politice sau alte scopuri necorespunzătoare”, inclusiv urmărirea de către Bragg a acuzațiilor penale împotriva lui Trump.
Pledoaria vinovată de marți a lui Bannon este a doua sa condamnare penală. Anul trecut, Bannon a intrat în închisoare într-un caz fără legătură, executând patru luni într-o închisoare federală din Connecticut pentru că a sfidat o citație în ancheta Congresului privind atacul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021. El a fost eliberat în octombrie, cu o săptămână înainte de alegerile din SUA.