Antena 3 CNN Externe A murit David Sassoli, președintele Parlamentului European

A murit David Sassoli, președintele Parlamentului European

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit marți dimineață, la câteva ore după ce presa a relatat că politicianul fusese internat în spital ca urmare a unei complicații grave.

A murit David Sassoli, președintele Parlamentului European
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Ian 2022   •   06:44

În vârstă de 65 de ani, Sassoli a încetat din viață într-un spital din Italia, la ora 1:15 a dimineții de marți, a precizat, pe Twitter, Robert Cuillo, purtătorul său de cuvânt.

Cuillo a menționat că președintele Parlamentului European era internat din data de 26 decembrie în spitalul din Aviano, ca urmare a unei "complicații grave a sistemului imunitar".

Anterior veștii decesului, purtătorul de cuvânt precizase că toate întâlnirile oficiale din această perioadă ale președintelui Parlamentului European au fost anulate.

În luna septembrie, Sassoli, fost jurnalist de televiziune, a fost spitalizat cu pneumonie şi din acest motiv nu a putut prezida sesiunea parlamentară în care șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a rostit discursul anual privind Starea Uniunii.

Ulterior, el s-a deplasat în Italia, după ce medicii au fost de acord ca politicianul să se recupereze după boală în țara natală.

David Sassoli a devenit președinte al Parlamentului European în 2019, după un acord amplu între cele mai mari familii politice europene în legătură cu funcțiile de top din principalele instituții ale Uniunii.

Înainte să survină decesul său, deputații europeni luaseră decizia de a se reuni săptămâna viitoare pentru a-i vota succesorul.

Cine urmează să îl înlocuiască pe David Sassoli la conducerea Parlamentului European

Este pentru prima dată în istorie când un președinte al Parlamentului European moare în exercițiul mandatului.

În conformitate cu Regulamentul de procedură al instituției, prim-vicepreședintele trebuie să exercite funcția de președinte până la alegerea unui succesor.

În acest caz, prim-vicepreședintele este Roberta Metsola (foto următoare), reprezentată a Partidului Popular European (PPE).

Presa internațională remarcă faptul că Metsola era deja favorită pentru a obține funcția, în cadrul votului planificat săptămâna viitoare la Strasbourg.

Astfel, în premieră, două femei ar urma să dirijeze cele mai importante instituții din Uniunea Europeană: Ursula von der Leyen este șefa Comisiei Europene, iar Roberta Metsola ar putea fi președinte al Parlamentului European.

Roberta Metsola este cetățean maltez și s-a născut în data de 18.01.1979. Este căsătorită cu finlandezul Ukko Metsola și au împreună patru copii.

Este avocat de profesie, specializată în drept și politică europeană și este cunoscută ca opozantă față de avorturi.

La 12.11.2020, Metsola a fost aleasa prim-vicepreședinte al Parlamentului European.

"Europa contează. Democrația noastră liberală, întemeiată pe valori și statul de drept, contează, nu doar pentru toți cetățenii noștri, ci și pentru milioane de oameni de pe tot globul care caută speranță la noi", este una dintre declarațiile sale în timpul mandatului.

Reacțiile liderilor europeni la moartea lui David Sassoli

Președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat pe Twitter după anunțul decesului președintelui Parlamentului European, David Sassoli.

"Profund întristat de moartea subită a lui David Sassoli, președinte al Parlamentului European.

A fost un prieten al României și un lider care a luptat pentru valorile și principiile europene. Moștenirea sa europeană va rezista în timp. Gândurile mele se îndreaptă către familia sa", a scris Iohannis pe Twitter.

Liderii instituțiilor europene au transmis, la rândul lor, mesaje de condoleanțe, în care sunt evocate personalitatea și activitatea lui David Sassoli.

"Sunt profund întristată de moartea unui mare european și italian. David Sassoli a fost un jurnalist pasionat, un președinte extraordinar al Parlamentului European și, mai ales, un prieten drag. Gândurile mele se îndreaptă către familia lui. Odihnește-te în pace, dragă David", a transmis Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, într-un mesaj în limba italiană.

"David Sassoli, președinte al Parlamentului European și prieten drag, a murit. Sunt împietrit. Bunătatea a fost o sursă de inspirație pentru toți cei care l-au cunoscut. Sincere condoleanțe pentru familie și cei dragi. Adio, prietene", a menționat Frans Timmermans, vice-președinte executiv al Comisiei Europene, pe contul său de Twitter.

"O dimineață tristă pentru Europa. Unul dintre susținătorii săi fermi, un adevărat campion european, ne-a părăsit prea devreme. Sunt profund îndurerat de pierderea lui David Sassoli, un bărbat cu inimă mare, un bun coleg și un lider inspirațional. Nu te vom uita niciodată, David", a scris, la rândul său, Virginijus Sinkevičius, comisar european pentru mediu.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close