DEZASTRU fără precedent în ultimele decenii. Distrugerile provocate de inundaţiile din Balcani, comparabile cu RĂZBOAIELE din anii '90

de O.P.    |    20 Mai 2014   •   06:03
DEZASTRU fără precedent în ultimele decenii. Distrugerile provocate de inundaţiile din Balcani, comparabile cu RĂZBOAIELE din anii '90

Peste un milion de oameni au avut de suferit de pe urma inundaţiilor din Bosnia, Serbia şi Croaţia. Cel puţin 47 de persoane au murit iar sute de mii au fost evacuate. Dezastrul, fără precedent în ultimele decenii, este comparat cu distrugerile provocate, în aceleaşi ţări, de războaiele din anii 90.

În Bosnia, alunecările de teren generează un alt pericol: deplasarea minelor rămase neexplodate din război.

Serbia a decretat starea de urgenţă pe tot teritoriul ţării. La Belgrad, mii de muncitori, soldaţi şi voluntari au lucrat, fără odihnă, la întărirea digurilor, după ce apele Savei au crescut cu aproape trei metri. O adevărată luptă cu timpul s-a dat pentru apărarea unei termocentrale care produce 50 la sută din energia electrică a ţării. Oraşul Obrenovaţ a fost evacuat, la fel ca alte 11 localităţi

În Serbia au început să sosească ajutoare din ţările Uniunii Europene, dar şi de la vedete din această ţară. Emir Kuşturiţa a trimis două elicoptere în sprijinul sinistraţilor, iar tenismenul Novak Djokovici şi-a donat premiul câştigat la turneul de la Roma.

O treime din teritoriul Bosniei se află sub ape, după cele mai abundente ploi din ultimii 120 de ani. Peste 100.000 de locuinţe şi sute de şcoli şi spitale sunt distruse iar un milion de oameni au rămas fără apă potabilă. La dezastru se adaugă şi pericolul minelor anti-personal din timpul războiului, despre care nimeni nu mai ştie unde se află, după alunecările de teren.

Potrivit ministrului bosniac de externe, distrugerile nu pot fi comparate decât cu urmările războiului civil din 1992 - 1995.

Ministerul român de externe a emis alerte de călătorie pentru Serbia şi Bosnia, dar şi pentru Croaţia şi Muntenegru, unde, de asemenea, circulaţia este îngreunată de ploi şi alunecări de teren.

x close