Antena 3 CNN Externe Diaspora Un român, membru al grupării care plănuia lovitura de stat din Germania | A încercat să omoare un polițist

Un român, membru al grupării care plănuia lovitura de stat din Germania | A încercat să omoare un polițist

Un român s-a numărat printre membrii grupării extremiste "Cetăţenii Reichului", vizată, săptămâna aceasta de o acțiune a poliției germane menită să împiedice o lovitură de stat.

Un român, membru al grupării care plănuia lovitura de stat din Germania | A încercat să omoare un polițist
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Dec 2022   •   11:57

Adrian Ursache s-a născut la 1 noiembrie 1974 în România.

El lucrat ca mecanic auto în orașul Câmpulung Moldovenesc, meserie pe care a practicat-o şi după ce a emigrat în Germania.

Aici, a primit cetățenie și și-a efectuat serviciul militar în anii '97 - '98 prestând activități civile.

Conform ziarului Berliner Zeitung, Ursache s-a logodit în 1997 cu Yasemin Mansoor, fostă "Miss Germania" şi s-a convertit la islam.

În 1998 Ursache a fost ales, el însuși, "Mister Germania". 

A studiat Comerțul Internațional la Universitatea din Anhalt iar după absolvire a lucrat la diverse companii de telefonie mobilă.

În anul 2000, Ursache s-a căsătorit cu "Regina frumuseții", Sandra Hoffmann, cu care are doi fii și de care s-a despărțit in 2019.

Condamnat la închisoare după ce a împușcat un polițist

Potrivit informațiilor disponibile în spațiul public, Ursache a intrat în atenția polițiștilor în momentul în care a "fondat", pe proprietatea sa și a socrilor, pseudo-statul "Ur" şi şi-a creat propria ideologie.

Reichsburgerbewegung ("Mișcarea Cetăţenii Reich-ului") reprezintă o grupare extremistă ai cărei adepți nu recunosc Republica Federală Germania și refuză să plătească impozite sau amenzi, pe motiv că legile care prevăd astfel de sancțiuni sunt neconstituționale.

Fiind somat să părăsească proprietatea pentru că nu plătise statului taxe, impozite și amenzile aferente, Ursache a împușcat un polițist și l-a rănit la gât.

În aprilie 2019, instanța germană l-a condamnat la 7 ani de închisoare pentru tentativă de omor.

Apelul său a fost respins în mai 2020 și, astfel, sentința a rămas definitivă.

Zeci de persoane reținute pentru tentativă de lovitură de stat în Germania

Douăzeci și cinci de presupuși membri și susținători ai unei grupări de extremă-dreapta, suspectați că ar fi pus la cale o lovitură de stat în Germania, au fost reținuți, săptămâna aceasta, de autorități, în urma unor descinderi organizate în 11 landuri. 

Alte două arestări au avut loc în Austria și Italia. 

Anchetatorii estimează că din acest grup făceau parte aproximativ 50 de persoane.

Suspecții ar fi avut legături cu mișcarea "Cetățenii Reich-ului" și ar fi plănuit încă din noiembrie 2021 un atac armat asupra Bundestagului (Parlamentul german) precum și arestarea și chiar asasinarea unor politicieni.

Potrivit presei internaționale, un personaj-cheie al grupării era un bărbat de 71 de ani, cunoscut drept prințul Heinrich al XIII-lea.

Operațiunea autorităților germane a început miercuri, la ora 6.00 dimineața, când forțele speciale au luat cu asalt o casă din Berlin. 

Aici, au arestat o fostă deputată AfD ("Alternativa pentru Germania") și judecătoare berlineză, în vârstă de 58 de ani. 

De asemenea, o femeie cu cetățenie rusă şi doi cetățeni germani au fost arestați ca presupuși susținători ai complotului.

Foto interior: Adrian Ursache în 2019

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close