Antena 3 CNN Externe Donald Trump critică UE, la 3 zile după ce a lăudat-o pe von der Leyen: Uniunea Europeană este, în multe privințe, mai rea decât China

Donald Trump critică UE, la 3 zile după ce a lăudat-o pe von der Leyen: Uniunea Europeană este, în multe privințe, mai rea decât China

Andrei Paraschiv
2 minute de citit Publicat la 19:04 12 Mai 2025 Modificat la 19:04 12 Mai 2025
donald trump aratand cu degetul
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a lansat un nou atac dur la adresa Bruxelles-ului, în timp ce acceptă detensionarea războiului tarifar cu Beijingul. Foto: Getty Images

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a lansat un nou atac dur la adresa Bruxelles-ului, în timp ce a acceptat detensionarea războiului tarifar cu Beijingul. Republicanul a declarat luni că Uniunea Europeană este mai rea decât China, scrie Politico.

"Uniunea Europeană este, în multe privințe, mai rea decât China, bine? Aveți grijă. Avem toate cărțile în mână. Ne tratează foarte nedrept", a spus Trump, criticând blocul comunitar.

În ciuda mai multor încercări de negociere cu Washingtonul pentru eliminarea tarifelor impuse de administrația Trump asupra bunurilor europene, UE nu a obținut până acum niciun progres concret. Comentariile lui Trump marchează o schimbare semnificativă față de declarațiile sale recente despre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe care a lăudat-o săptămâna trecută, numind-o "fantastică" și exprimându-și speranța într-o întâlnire apropiată.

Deși Trump s-a întâlnit deja cu mai mulți lideri europeni, von der Leyen nu și-a stabilit încă o întâlnire oficială cu președintele SUA, declarând săptămâna trecută că o astfel de întrevedere va avea loc doar dacă va exista un pachet comercial "concret" care să poată fi negociat.

Recent, Bruxelles-ul a prezentat o listă de posibile concesii, inclusiv relaxarea unor reglementări și inițiative comune pentru a combate supraproducția din China și a amenințat cu impunerea de tarife asupra bunurilor americane în valoare de 95 de miliarde de euro, în cazul în care negocierile vor stagna. Peter Navarro, consilierul comercial al lui Trump, a condamnat această reacție europeană, catalogând-o drept provocatoare.

Declarațiile vehemente ale lui Trump apar în contextul în care Washingtonul și Beijingul au convenit asupra reducerii tarifelor comerciale bilaterale, în urma unor discuții desfășurate în Elveția între secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, reprezentantul pentru comerț Jamieson Greer și oficiali chinezi.

Statele Unite au fost de acord să reducă tarifele recente impuse importurilor chinezești de la 145% la 30%, în timp ce China va diminua propriile tarife de la 125% la 10%. Această suspendare este temporară, valabilă pentru o perioadă de 90 de zile, oferind timp pentru negocieri ulterioare.

Tarifele impuse de Trump de "Ziua Eliberării" asupra unor țări din întreaga lume, inclusiv asupra UE, au provocat tulburări pe piețele financiare și au amenințat să destabilizeze complet comerțul global.

În efortul său de a corecta ceea ce consideră a fi nedreptăți în relațiile comerciale dintre Europa și SUA, Trump a impus un tarif de bază de 10%, precum și o taxă suplimentară de 25% pentru automobile și metale, anunțând și alte măsuri tarifare menite să readucă în țară locurile de muncă pierdute în industria prelucrătoare din cauza globalizării.

Declarațiile lui Trump la adresa Uniunii Europene au fost făcute în cadrul lansării unui nou plan privind stabilirea prețurilor la medicamente, plan care obligă companiile farmaceutice să vândă medicamente în SUA la cel mai mic preț practicat în străinătate.

×
x close