E cel mai mare meteorit găsit în acest loc de pe Terra. "E ceva excepţional să dai peste un asemenea corp ceresc"

de O.P.    |    01 Mar 2013   •   12:17
E cel mai mare meteorit găsit în acest loc de pe Terra. "E ceva excepţional să dai peste un asemenea corp ceresc"

Un meteorit de 18 kilograme a fost descoperit de o echipă internaţională de cercetători în gheaţa din Antarctica de Est şi este cel mai mare corp ceresc găsit în această parte a lumii din 1988 până în prezent, informează AFP.
  
Meteoritul, din clasa chondritelor obişnuite, face parte dintr-un ansamblu de 425 de meteoriţi, cu o greutate totală de 75 de kilograme, colectaţi pe parcursul unei misiuni de 40 de zile pe un platou situat la 140 de kilometri de baza belgiană de cercetări polare Princess Elisabeth Antarctica.
  
"Acest meteorit reprezintă o descoperire destul de neaşteptată, nu doar prin greutatea lui, ci şi prin faptul că este ceva excepţional să găseşti corpuri cereşti atât de mari căzute în Antarctica", a declarat Vinciane Debaille, geolog la Université Libre din Bruxelles (ULB). "Este cel mai mare meteorit descoperit în Antarctica de Est în ultimii 25 de ani", a adăugat Vinciane Debaille.
  
Meteoritul a fost găsit pe platourile de gheaţă Nansen, la o altitudine de 2.900 de metri, de o echipă belgiano-niponă.
  
Meteoritul de 18 kilograme a fost transportat în Japonia pentru a fi examinat.
  
Potrivit Meteoritical Society, peste 38.500 de meteoriţi au fost descoperiţi până în prezent în Antarctica, însă doar 30 dintre ei au o greutate mai mare de 18 kilograme.
Parteneri
x close