Antena 3 CNN Externe Erou american al războiului din Irak - ucis de amintirea infernului

Erou american al războiului din Irak - ucis de amintirea infernului

Erou american al războiului din Irak - ucis de amintirea infernului
11 Iul 2008   •   19:58

Un soldat american care devenise o imagine-simbol a Războiului din Irak a murit, doborât de experienţa trăită pe câmpul de luptă. Joseph Dwyer, un medic militar devenit celebru nu s-a putut readapta la viaţa de acasă. Războiul l-a învins.

Fotografia lui Joseph Dwyer a făcut senzaţie în Statele Unite, unde a fost preluată de mii de publicaţii. Medicul care transportă un copil irakian rănit spre un adăpost sigur a devenit un simbol, o imagine pozitivă a Americii care vrea să reconstruiască Irakul. Nimeni nu a ştiut că, atunci când s-a întors acasă, eroul lupta cu propriile himere. Dawyer a fost diagnosticat cu sindromul de stres posttraumatic, care afectează mulţi veterani de război.

În permanenţă credea că e pe câmpul de luptă. Ajunsese un om care dormea în şifonier. El îşi transformase dulapul din dormitor într-un buncăr. Avea cuţite peste tot, pe la toate intrările casei, de teamă că ar fi pătruns cineva străin. Acum trei ani, s-a baricadat în apartamentul său din Texas, crezând că e atacat de irakieni. Erau, de fapt, poliţişti alertaţi de vecini. Cu timpul, situaţia s-a agravat până când nici măcar medicamentele nu l-au mai ajutat. Joseph a murit zilele trecute, drogat cu o substanţă folosită la curăţarea computerelor.

EROUL ÎNVINS DE RĂZBOI:


Mii de alţi veterani ai războiului din Irak suferă de sindromul de stres posttraumatic. Este şi cazul unui alt soldat devenit cunoscut după ce a fost fotografiat în bătălia de la Fallujah. Bântuit de amintirile din Irak, James Miller a fost părăsit de soţie şi şi-a pierdut serviciul în urma unor crize repetate de furie. Trăieşte acum într-o gaşcă de motociclişti.

Observator

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close