Antena 3 CNN Externe Europenii sunt sceptici în ceea ce priveşte capacitatea Greciei de a se menţine în zona euro

Europenii sunt sceptici în ceea ce priveşte capacitatea Greciei de a se menţine în zona euro

Europenii sunt sceptici în ceea ce priveşte capacitatea Greciei de a se menţine în zona euro
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
24 Iun 2012   •   10:32

Cetăţenii a patru ţări principale din UE (Franţa, Germania, Spania şi Italia) se îndoiesc de capacitatea Greciei de a se menţine în zona euro dar rămân foarte ataşaţi de moneda unică, potrivit unui sondaj european realizat de Ifop-Fiducial şi publicat duminică, relatează AFP.
   
Pentru majoritatea acestor cetăţeni, "banii împrumutaţi Greciei sunt bani pierduţi" deoarece Atena nu va putea niciodată să îi ramburseze. Această opinie este împărtăşită de 85% dintre francezi, 84% dintre germani, 72% dintre spanioli şi 65% dintre italieni.
   
Ei sunt, de asemenea, pesimişti şi în legătură cu problemele din zona euro în ipoteza în care datoria greacă nu va fi salvată: 84% dintre francezi, 76% dintre germani, 90% dintre spanioli şi 88% dintre italieni cred că "dificultăţile vor creşte în mod periculos".
   
Iar opinia potrivit căreia Grecia va reuşi să îşi reducă datoria şi deficitul graţie UE şi propriilor eforturi este minoritară peste tot, cu excepţia Italiei (56%, faţă de 39% în Franţa, 27% în Germania, 44% în Spania).
   
În cazul unui eşec, mulţi sunt favorabili unei excluderi a Greciei din zona euro. Dar cei mai severi sunt germanii (78%) şi francezii (65%), în timp ce spaniolii (51%) şi italienii (49%) sunt mai indulgenţi.
   
Totuşi, opiniile germanilor şi francezilor s-au schimbat destul de puţin din noiembrie 2011, când au fost intervievaţi în cadrul unui sondaj precedent. Ei voiau atunci în proporţie de 81% şi, respectiv, 73%, excluderea Greciei.
   
În ceea ce priveşte propriile ţări, majoritatea persoanelor chestionate se opun revenirii la vechea monedă naţională: 74% dintre francezi sunt împotriva unei abandonări a euro în favoarea francului, 75% dintre spanioli se opun revenirii la pesetă, iar 72% dintre italieni sunt împotriva întoarcerii la liră. Opoziţia este mai slabă în Germania, unde 61% dintre persoanele chestionate au declarat că se opun repunerii în circulaţie a mărcii.
   
Acest sondaj a fost realizat online de institutul de sondaje Ifop-Fiducial în perioada 18-21 iunie, potrivit metodei cotelor, cu eşantioane de 1.001 persoane în Franţa, 1.003 în Germania, 976 în Spania şi 967 în Italia.
   
Acesta a fost publicat simultan de Le Journal du Dimanche (Franţa), ABC (Spania), Bild am Sonntag (Germania) şi Corriere della Sera (Italia).

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close