Antena 3 CNN Externe Facebook. Situație cumplită pentru celebra rețea de socializare

Facebook. Situație cumplită pentru celebra rețea de socializare

Facebook. Situație cumplită pentru celebra rețea de socializare
21 Mar 2018   •   13:55

FACEBOOK. Comisia Federală pentru Comerţ din Statele Unite ale Americii (FTC) a deschis o investigaţie privind Facebook, care ar putea aduce reţelei de socializare o amendă uriaşă, ca urmare a suspiciunilor că ar fi facilitat utilizarea datelor a 50 de milioane de utilizatori de către o companie implicată în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump, relatează agenţia EFE.

FACEBOOK. Această investigaţie a fost declanşată după ce, la finele săptămânii trecute, au apărut dezvăluiri conform cărora compania de consultanţă Cambridge Analytica ar fi avut acces, în 2014, la datele companiei conduse de Mark Zuckerberg, ceea ce ar reprezenta o clară violare a condiţiilor de confidenţialitate ale reţelei de socializare.

FACEBOOK. În urma acuzaţiilor, gigantul tehnologic s-a declarat "scandalizat" şi a argumentat că ceea ce s-a întâmplat a fost cauzat de faptul că a fost înşelat de firma britanică.

FACEBOOK. "Suntem scandalizaţi, pentru că am fost înşelaţi. Ne-am angajat să consolidăm puternic politicile noastre pentru protejarea datelor utlizatorilor şi vom face paşii necesari în acest sens", au afirmat reprezentanţii companiei, într-un comunicat de presă.

FACEBOOK. Ulterior, vicepreşedintele companiei, Paul Grewal, a afirmat, printr-un comunicat, că "inima" companiei este protejarea informaţiilor utilizatorilor şi cere acelaşi angajament utilizatorilor care folosesc aplicaţiile Facebook.

FACEBOOK. "Dacă aceste rapoarte sunt adevărate, este un abuz grav privind regulile noastre. Toate părţile implicate, inclusiv SCL Group/Cambridge Analytica, Christopher Wylie şi Aleksandr Kogan, ne-au asigurat că au distrus datele în cauză", a precizat Grewal.

FACEBOOK."În lumina noilor informaţii, conform cărora datele nu ar fi fost distruse, i-am suspendat de la Facebook pe aceşti trei actori principali, în aşteptarea mai multor date. Vom face tot ce este necesar pentru a garanta că datele respective vor fi distruse odată pentru totdeauna şi vom lua toate măsurile împotriva celor care au comis această infracţiune", a adăugat Paul Grewal.

FACEBOOK. Conform presei britanice, compania de consultanţă, care a colaborat cu echipa lui Donald Trump în timpul campaniei electorale din 2016, a folosit informaţiile respective pentru dezvoltarea unui program informatic menit să estimeze deciziile votanţilor pentru a le putea influenţa.

FACEBOOK. Nu este pentru prima dată când Facebook se află în centrul criticilor pentru rolul său în aceste alegeri, în contextul în care, în ultimele luni, reţeaua de socializare s-a confruntat cu numeroase acuzaţii privind difuzarea, în timpul campaniei, de ştiri false (fake news) care ar fi putut afectat intenţia de vot.

FACEBOOK. De altfel, aceste acuzaţii au determinat Facebook, precum şi motorul de căutare Google, să se angajeze, în noiembrie 2017, că vor lua măsuri pentru a opri difuzarea de ştiri cu origini dubioase, prin limitarea publicităţii.

FACEBOOK. Anterior, pe 6 septembrie, Facebook anunţase că 470 de conturi false, probabil operate din Rusia, ar fi cheltuit circa 100.000 de dolari pentru postarea de anunţuri politice pe această reţea de socializare, în ultimii doi ani.

FACEBOOK. Însă, noile acuzaţii ar putea reprezenta o lovitură pentru compania californiană, deoarece, de data aceasta, suspiciunile privesc propriile politici ale companiei.

Momentan, Facebook a respins acuzaţiile, dar, faptul că firma Cambridge Analytica a recunoscut că a avut acces la datele a milioane dintre utilizatorii săi, înseamnă ori că reţeaua de socializare a suferit un furt de date ori că a violat propriile norme şi a facilitat utilizarea arhivelor sale de către altă companie.

În 2011, Facebook s-a angajat să solicite consinţământul utilizatorilor săi înainte de a realiza anumite modificări ale condiţiilor de confidenţialitate ale utilizatorilor, ca parte a unui acord cu statul, care în acest moment acuză compania că a abuzat de utilizatori, difuzând unor companii terţe mai multe informaţii decât cele autorizate.

Din acest motiv, suspiciunea că reţeaua de socializare ar fi putut facilita acest fel de informaţii Cambridge Analytica ar însemna că a violat acordul, iar FTC ar putea să amendeze Facebook cu 40.000 dolari pe zi pentru fiecare violare de date, conform Bloomberg.

Pe de altă parte, acţiunile Facebook s-au depreciat marţi, până la mijlocul sesiunii de tranzacţionare, cu 4,7%, la Wall Street, după ce luni pierduseră până la 7% din valoare.

Acestea, însă, nu sunt singurele preocupări ale lui Mark Zuckerberg, ca a fost convocat atât de Parlamentul britanic, cât şi de cel european pentru a clarifica relaţiile existente între firma sa şi Cambridge Analytica, la care este investitor fostul şef al campaniei lui Trump din 2016, Steve Bannon.

În plus, după cum a informat The New York Times, luni, şeful de securitate a datelor de la Facebook, Alex Stamos, a anunţat că demisionează, din cauza dezacordurilor interne privind modul în care trebuie să gestioneze difuzarea de informaţii false.

 

FACEBOOK. Firma de analiză a datelor şi consultanţă Cambridge Analytica l-a suspendat marţi pe directorul general Alexander Nix pe durata unei anchete independente privind o emisiune a postului de televiziune Channel 4, informează DPA. Nix a fost înregistrat pe ascuns când se lăuda că a mituit şi a instigat la infracţiuni pentru influenţarea unor alegeri. Înregistrările televiziunii lasă să se înţeleagă că firma era dispusă să folosească mijloace de seducţie, să publice rapoarte false pe internet, să angajeze subcontractori nedeclaraţi şi să înfiinţeze instituţii false şi site-uri de internet pentru a obţine date.

Datele personale obţinute de Cambridge Analytica de la Facebook fac şi obiectul unor cereri formulate marţi de procuraturile din statul New York şi din districtul newyorkez Manhattan, în cadrul unei anchete comune. Corporaţia Facebook trebuie să pună la dispoziţie documente legate de încălcarea termenilor şi condiţiilor de utilizare a reţelei sociale cu acelaşi nume, precum şi copiile întregii corespondenţe cu Cambridge Analytica, afirmă o sursă confidenţială a agenţiei Reuters.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost invitat de autorităţile din SUA şi Uniunea Europeană să dea explicaţii cu privire la riscul ca datele personale ale utilizatorilor să fie achiziţionate fără consimţământul lor. Ca urmare a scandalului Cambridge Analytica, cotaţiile acţiunilor Facebook au scăzut luni cu 6,8%, iar marţi cu încă 5,4%, ceea ce a redus valoarea pe piaţă a firmei cu zeci de miliarde de dolari

×
Subiecte în articol: Facebook cambridge analytica
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close