Antena 3 CNN Externe G8 s-a RUPT! Experţii dau 5 scenarii Rusiei în relaţiile cu NATO, China şi R. Moldova

G8 s-a RUPT! Experţii dau 5 scenarii Rusiei în relaţiile cu NATO, China şi R. Moldova

G8 s-a RUPT! Experţii dau 5 scenarii Rusiei în relaţiile cu NATO, China şi R. Moldova
26 Mar 2014   •   14:28
Ţările puternic industrializate au întors spatele Rusiei, ca răspuns la decizia Moscovei de a anexa Crimeea.
Chiar dacă G8 nu poate exclude vreun membru din cercurile sale, ţările semnatare au dreptul să limiteze şi să refuze accesul unuia dintre membrii săi la întâlniri.
Cu îngrijorări tot mai acute în Europa de Est, privind viitoarele mişcări ale Rusiei şi o prudenţă din ce în ce mai crescută în relaţiile lumii cu China, cursul diplmaţiei mondiale ar putea arăta cu totul diferit în anul ce urmează.


Plecând de la această premisă, The Huffington Post UK a cerut specialiştilor geo-politici să schiţeze cinci eventuale scenarii, care pot apărea dacă izolarea Rusiei va continua, iar Occidentul va fi la fel de impotent ca până acum.


FORŢELE ARMATE BRITANICE ÎN POLONIA ŞI ŢĂRILE BALTICE, ÎN PRAGUL RUSIEI

 
"Nimeni nu îşi doreşte un război cu Rusia pe marginea acestei probleme. Dar prezenţa militară în aceste regiuni nu poate fi irelevantă, având în vedere că aliaţii NATO din estul Europei, în special Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania, au devenit extrem de îngrijoraţi de consecinţele crizei din Crimeea", este de părere profesorul Michael Clarke, din cadrul RUSI.

Polonia şi ţările baltice vor cere noi asigurări din partea NATO în următoarele luni.

Ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak, a spus recent că SUA ar trebui să-şi sporească prezenţa militară în ţările NATO din centrul şi estul Europei din cauza crizei din Ucraina.
În acest fel, NATO va transmite un mesaj puternic de întărire a frontierelor.
"Dacă va exista orice formă de presiune la graniţa partenerilor noştri din Europa răsăriteană, Rusia va avea de înfruntat forţele NATO", precizează Clarke.

RUSIA VA ANEXA O PARTE DIN MOLDOVA, TRANSNISTRIA


 
Aceasta ar putea fi o problemă de câteva săptămâni, poate câteva luni, înainte ca Rusia să acapareze regiunea transnistreană, o enclavă cu vorbitori de limbă rusă, care doreşte independenţa, dar nerecunoscută oficial de nimeni, nici chiar de Kremlin.

Profesorul britanic crede şi suspectează Rusia că va încerca anexarea regiunii în următoarele luni.
"Atunci vom avea o altă versiune a situaţiei din Crimeea în Moldova, la doi paşi de România, care este frontieră NATO".

TURISMUL RUSESC ÎN LONDRA VA SCĂDEA DRAMATIC

 
Harrods va avea cel mai mult de suferit. În februarie, ruşii au căzut pe locul patru în clasamentul celor mai "cheltuitori" turişti din lume, fiind devansaţi de chinezi, arabi şi nigerieni.

Pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Occident şi Moscova, prin adăugarea pe lista indezirabilor a noi oligarhi şi oameni politici ruşi, economia din Marea Britanie va cunoaşte un deficit semnificativ.

RELAŢIILE RUSO-CHINEZE S-AR PUTEA DETERIORA

 
Acţiunile Rusiei din Crimeea au fost stranii pentru chinezi. Chiar dacă autorităţile de la Beijing nu sunt cele mai aprige în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, China nu priveşte cu ochi buni auto-determinarea unor regiuni, unde cetăţenii ar putea decide prin vot propriul statut politic.

Pe mai multe reţele sociale chineze, cum ar fi Weibo, internauţii se întreabă deja care ar fi reacţia autorităţilor dacă Tibetul sau Taiwanul ar organiza un referendum similar cu cel din Crimeea. Mai ales că, Beijingul nu a recunoscut Osetia de Sud, după ce această provincie şi-a declarat indepenţa faţă de Georgia în 2008, având "binecuvântarea" tancurilor trimise de Moscova.

"China nu va recunoaşte niciodată referendumul din Crimeea şi independenţa ei. Probabil că Beijingul crede despre Putin că a făcut ceva nesăbuit prin intervenţia într-o regiune din motive etnice. China are principii solide în ceea ce priveşte asemenea tactici ale separatismului, spre deosebire de Moscova", susţine dr. Natasha Kuhrt, expert în relaţiile ruso-chineze, din cadrul King's College London's Department of War Studies.

Până acum, China a fost în mare măsură mută şi s-a abţinut să semneze o rezoluţie ONU pentru a condamna referendumul din Crimeea. Diplomaţii chinezi au transmis că referendumul "va complica şi mai mult situaţia, care poate degenera într-o confruntare militară".

În aceste momente, Rusia caută să consolideze relaţiile cu China, având în vedere că relaţiile cu Europa ar putea intra pe un făgaş asemănător Războiului Rece.
Rămâne de văzut dacă Beijingul va răspunde acestei apropieri şi maniera în care va face acest lucru.
"Acţiunile din Crimeea l-au făcut pe Putin să pară uşor nesigur în perspectiva chinezilor, care ar putea reprezenta un partener riscant pentru China, acolo unde întotdeauna a dominat ordinea şi stabilitatea", mai spune Kurht.

G8 A DEVENIT G7 versus RUSIA

 
În ciuda părerii generale, "nimeni nu poate suspenda Rusia sau să o dea afară dintr-o serie de reţele informale globale", spune Dr Andrew Baker, expert în administrarea mondială şi a grupurilor de decizie (aşa cum este G8), din cadrul Queen's University Belfast.

"Rusia nu a încălcat nicio regulă scrisă de ceilalţi membri. Să nu uităm că Rusia se află la conducerea provizorie a G8, ceea ce aruncă o umbră şi mai ciudată asupra situaţiei", susţine Baker.

Germania este ţara care va prelua şefia G8 în 2015. Este posibil ca Berlinul să fi decis suspendarea Rusiei, susţinut de administraţia de la Washington.

"G8 nu mai reprezintă apogeul forumului politic mondial. G20 face asta, iar Rusia face parte din acest organism. Excluderea ei de aici ar fi imposibilă, Rusia având sprijinul partenerilor săi din BRIC", a precizat Baker.
"O asemenea iniţiativă ar tensiona şi mai mult relaţiile dintre G7 şi Rusia, iar aceste tensiuni s-ar putea întinde pentru o lungă perioadă de timp", a conchis expertul.

×
Subiecte în articol: Crimeea Polonia G7
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close