Antena 3 CNN Externe Germania planifică achiziția unui scut anti-rachetă din Israel | Sistemul ar urma să acopere și România

Germania planifică achiziția unui scut anti-rachetă din Israel | Sistemul ar urma să acopere și România

Guvernul german preconizează să achiziționeze un sistem de apărare antirachetă din Israel., informează duminică ziarul german Bild, preluat de AFP.

Germania planifică achiziția unui scut anti-rachetă din Israel  | Sistemul ar urma să acopere și România
Sursa foto: Wikipedia
de Adrian Iclozan    |    27 Mar 2022   •   12:29

Informația a fost publicată, duminică, de cotidianul german Bild și vine în contextul în care autoritățile de la Berlin au decis să își sporească investițiile în apărare, pe fondul invaziei ruse în Ucraina.

Decizia nu a fost încă luată în mod oficial, însă, conform sursei citate, achiziția are sprijinul Partidului Social-Democrat al cancelarului federal Olaf Scholz, principala formațiune a coaliției aflate la putere în Germania.

Sistemul vizat de germani este inspirat de "Iron Dome"

"Trebuie să ne apărăm mai bine împotriva amenințării ruse. Pentru aceasta avem nevoie rapid de un scut anti-rachetă care să acopere teritoriul Germaniei", explică Andreas Schwarz, un responsabil al Bundestag-ului (parlamentul german) pentru bugetul de apărare.

"Sistemul israelian Arrow 3 este o bună soluție", a adăugat el cu privire la acest dispozitiv antirachetă israelian, destinat să neutralizeze rachetele cu rază de acțiune lungă.

Potrivit Bild, acest sistem este inspirat din sistemul "Iron Dome" (Domul de Fier), pe care armata israeliană îl folosește cu succes, de ani de zile, pentru a apăra teritoriul statului evreu de rachetele lansate de islamiștii Hamas și de dronele gherilelor Hezbollah.

Publicația citată mai adaugă că Arrow 3 ar costa circa 2 miliarde de euro și ar putea fi operațional din 2025, în trei locații în Germania.

Germanii spun că scutul israelian ar putea apăra și România, Polonia și țările baltice

Scutul ar fi suficient de puternic pentru a acoperi și Polonia, România şi republicile baltice, arată oficialul german citat de Bild.

"Vom putea întinde Domul de Fier deasupra țarilor vecine. Vom juca astfel un rol-cheie pentru securitatea Europei", a subliniat Andreas Schwarz.

Foto: rachetă interceptoare lansată de sistemul Iron Dome

După ani în care investițiile sale în apărare au fost mici, Germania a decis la sfârșitul lunii februarie o schimbare istorică, din cauza invaziei ruse în Ucraina, care a avut efectul unei unde de șoc la Berlin.

Pe 27 februarie, la câteva zile după declanșarea invaziei ruse, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat o finanțare excepțională, de 100 de miliarde de euro, pentru modernizarea armatei precum şi obiectivul de a depăși 2% din PIB pentru cheltuielile militare.

×
Subiecte în articol: Germania Israel scut anti-rachetă România
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close