Antena 3 CNN Externe Grecia. Spartanii au protestat împotriva măsurilor de austeritate adoptate de Guvern

Grecia. Spartanii au protestat împotriva măsurilor de austeritate adoptate de Guvern

Grecia. Spartanii au protestat împotriva măsurilor de austeritate adoptate de Guvern
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
23 Iun 2011   •   23:33

Protestele din Grecia continuă! Astăzi a venit rândul spartanilor să-şi spună părerea despre măsurile de austeritate adoptate de guvernul de la Atena. Nu erau 300, ci doar 30, dar şi-au făcut datoria în mod exemplar. Au mers pe jos, timp de patru zile, din Sparta şi până în capitală, cu un singur gând: să depună o coroană la Monumentul Soldatului Necunoscut. Din păcate, poliţiştii greci au avut ceva împotrivă.

Cei 30 de tineri au plecat din Sparta duminică. Punctul de plecare a fost chiar statuia celebrului războinic spartan Leonidas, un simbol universal al vitejiei şi al sacrificiului pentru ţară. Spartanii moderni nu au venit, însă, la Atena pentru a lupta precum ilustrul lor strămoş. Tocmai de aceea, purtau pe cap cununi făcute din ramuri de măslin, simbol al păcii. Mesajul lor a fost simplu: "Grecia nu este de vânzare, Europa nu este de vânzare"

Aici, din nefericire, a apărut problema. Monumentul Soldatului Necunoscut este exact în faţa Parlamentului elen, motiv pentru care poliţia s-a simţit nevoită să intervină. Nu atât din cauza spartanilor moderni, ci a protestatarilor care îi înconjurau şi îi aclamau.

Deşi misiunea lor a eşuat, spartanii spun că scopul, în sine, a fost atins. Au reuşit să le reamintească politicienilor de curajul grecilor din trecut. Iar spartanii din vechime au fost exemplu în acest sens.

Chiar dacă au pierdut bătălia de la Termopile, Leonidas şi cei 300 de războinici ai săi au demonstrat un patriotism fără margini. Şi-au dat viaţa, de la primul până la ultimul, în încercarea de a împiedica invazia persanilor. Iar acele fapte de vitejie, petrecute cu 480 de ani înaintea erei noastre, continuă să fie un exemplu de sacrificiu pentru ţară.

 

×
Subiecte în articol: Grecia protest
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close