Antena 3 CNN Externe Aviația israeliană a bombardat Gaza după ce militanții Hamas au lansat baloane incendiare

Aviația israeliană a bombardat Gaza după ce militanții Hamas au lansat baloane incendiare

Aviația israeliană a bombardat o locație din Gaza folosită de Hamas pentru fabricarea de arme, relatează Times of Israel.

Aviația israeliană a bombardat Gaza după ce militanții Hamas au lansat baloane incendiare
de Adrian Iclozan    |    02 Iul 2021   •   11:32

Loviturile au fost efectuate vineri dimineața, în replică la un nou val de baloane incendiare lansate de militanți din Fâșia Gaza.

"IDF (forțele de apărare israeliene) vor răspunde cu hotărâre la orice tentative teroriste lansate din Gaza", se spune într-o declara'ie a armatei israeliene.

Nu au fost disponibile imediat informații privind eventuale victime.

Este pentru a treia oară când Israel trimite aviația împotriva militanților islamiști, după acordul de încetare a focului cu Hamas, mediat de Egipt, care a intrat în vigoare pe 21 mai, după 11 zile de război.

Conflictul s-a soldat cu 256 de morți, dintre care 66 de copii, în teritoriul palestinian, și cu alți 13 morți, între care doi copii, în Israel, amintește Al Jazeera.

Hamas lansează de ani de zile baloane spre Israel. Noul premier a promis un răspuns mai dur

Baloanele lansate joi au declanșat patru incendii în apropierea orașelor israeliene. Focurile au fost stinse de pompierii Consiliului Regional Eshkol înainte de a produce pagube semnificative.

Un incident similar, în care Hamas a lansat baloane incendiare iar Israel a răspuns cu lovituri aeriene, s-a petrecut în urmă cu două săptămâni.

Lansarea baloanelor incendiare a fost o practică obișnuită a palestinienilor conduși de Hamas în ultimii patru ani. Aceste dispozitive sunt simplu de realizat și presupun încărcarea baloanelor cu un gaz mai ușor decât aerul, de regulă heliu, și atașarea unor dispozitive explozive amorsate.

Noul premier israelian, Naftali Bennett, care i-a succedat lui Benjamin Netanyahu în data de 13 iunie, s-a declarat adeptul unui răspuns mai dur la atacurile cu baloane.

Presa israeliană notează că în 2018, pe când era ministru al educației, Bennett a cerut IDF să-i ucidă "pe toți cei care lansează baloane incendiare din Gaza".

Solicitarea a fost respinsă de șeful de atunci al IDF.

Foto: Atac israelian în Gaza, 17 iunie 2021 (stânga) și baloane lansate de militanți spre Israel

×
Subiecte în articol: Israel Gaza
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close