Antena 3 CNN Externe Israelul interzice vânzarea programelor spion Pegasus către Ucraina

Israelul interzice vânzarea programelor spion Pegasus către Ucraina

Armata israeliană a împiedicat Ucraina să achiziționeze programul spion Pegasus de teama unei reacții a Rusiei.

Israelul interzice vânzarea programelor spion Pegasus către Ucraina
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    23 Mar 2022   •   20:12

Un efort ucrainean de a achiziționa puternicul sistem spyware Pegasus a fost blocat de oficialii israelieni de teamă că o astfel de mișcare ar supăra Rusia, care în 2014 a pus mâna pe Crimeea și a stimulat luptele separatiste în regiunea de est a Ucrainei.

Eforturile Ucrainei de a-și consolida capacitățile de supraveghere, precum și eforturile sale de a-și consolida armata, au beneficiat de sprijinul Statelor Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului.

Dar oficialii israelieni au refuzat orice mișcare care ar putea provoca o confruntare cu Rusia, a cărei armată la acea vreme ajuta agresiv Siria să combată o rebeliune dincolo de granița de nord-est a Israelului.

Agenția pentru controlul exporturilor pentru apărare a țării a respins o posibilă licență care ar fi permis Grupului NSO să ofere Pegasus Ucrainei, au declarat persoanele familiarizate cu decizia, printre care și oficiali de informații occidentali. Această acțiune s-ar fi întâmplat încă din 2019, dar momentul exact a fost neclar.

Preocupările legate de reacția Rusiei au afectat și relațiile NSO cu Estonia, un membru al NATO, informează The Washington Post.

Potrivit acestor persoane, NSO a licențiat Pegasus în Estonia, care și-a obținut independența după cinci decenii de guvernare sovietică în 1991 și este cunoscută pentru măsurile sale agresive de contrainformații împotriva Rusiei, dar compania a impus ulterior restricții privind utilizarea programelor spion.

Natura exactă a acestor restricții nu este clară, deși Estonia nu are capacitatea de a viza telefoanele rusești, potrivit unor persoane familiarizate cu licența Pegasus.

Deși NSO este o companie privată, oficialii israelieni au încercat de ani de zile să-și alinieze distribuția Pegasus cu prioritățile diplomatice naționale. Site-ul web al Agenției pentru Controlul Exporturilor de Apărare, care face parte din ministerul de apărare al națiunii, spune că „a lucrat pentru a proteja securitatea națională și interesele de apărare ale Israelului prin responsabilitățile sale de acordare a licențelor în legătură cu echipamentele de apărare, know-how, contraproliferare și în ceea ce privește prevenirea daunelor aduse relațiilor internaționale ale Israelului și intereselor strategice naționale.”

Oficialii NSO au spus de mult că Pegasus, care poate transforma aproape orice smartphone într-un dispozitiv de spionaj, nu poate fi folosit de guvernele străine împotriva numerelor +1 din SUA sau pentru a spiona telefoane cu numere din străinătate dacă se află în Statele Unite.

Mai recent, compania a început să blocheze capacitatea guvernelor străine de a utiliza Pegasus împotriva telefoanelor conectate la rețelele celulare britanice în august 2020.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Israel
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close