Israelul suspendă provizoriu bombardamentele în Fâşia Gaza

de M.Z.    |    20 Noi 2012   •   11:04
Israelul suspendă provizoriu bombardamentele în Fâşia Gaza Foto: Mediafax/AFP

Israelul a decis să amâne o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, pentru a oferi şanse unor eforturi egiptene de obţinere a unui armistiţiu între Hamas şi autorităţile israeliene, a anunţat marţi un oficial israelian de rang înalt.

"O decizie a fost luată privind o suspendare temporară a oricărui proiect de ofensivă terestră, cu scopul de a oferi şanse de succes unor eforturi diplomatice", a declarat un oficial de rang înalt, în urma unei reuniuni, în noaptea de luni spre marţi, a celor nouă miniştri care fac parte din Cabinetul restrâns al premierului Benjamin Netanyahu, informează AFP.

"Ei au discutat totodată despre situaţia (eforturilor) diplomatice şi a operaţiunii militare" israeliene în Fâşia Gaza "Pilon de Apărare", a declarat acest oficial care a solicitat protecţia anonimatului.

Anunţul vine după ce ONU, Egiptul şi Washingtonul îşi intensifică eforturile în vederea unei împiedicări a unei escaladări majore în regiune, care este pe cale să explodeze.

Peste 100 de palestinieni au fost ucişi începând de miercuri, când armata israeliană a lansat operaţiunea "Pilon de Apărare" împotriva unor grupări armate din Fâşia Gaza.

La Cairo, secretarul general al ONU Ban Ki-moon, care este aşteptat marţi şi în Israel, a îndemnat toate părţile aflate în conflict în Fâşia Gaza să "înceteze focul imediat".

"Toate părţile trebuie să înceteze focul imediat. Orice nouă escaladare pune întreaga regiune în pericol", a declarat Ban Ki-moon într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al Ligii Arabe Nabil al-Arabi.

Secretarul de stat american Hillary Clinton va pleca, marţi, de la Phnom Penh, pentru a efectua vizite în Israel, Egipt şi la Ramallah, în Cisiordania.

Marţi dimineaţa, aviaţia israeliană a bombardat sediul Băncii Naţionale Islamice din Gaza, instituţia fiind înfiinţată pentru a contracara sancţiunile internaţionale impuse Fâşiei Gaza şi fiind controlată de mişcarea radicală palestiniană Hamas.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat marţi, la Cairo, toate părţile aflate în conflict în Fâşia Gaza "să înceteze imediat focul", în a şaptea zi a operaţiunii militare israeliene "Pilon de Apărare" împotriva unor grupări armate din Fâşia Gaza.

Marţi, Rusia a acuzat Statele Unite că încearcă să "obstrucţioneze" un comunicat al Consiliului de Securitate ONU privind situaţia din Fâşia Gaza.

Citeşte şi FOTOREPORTAJ cutremurător. Ce este în Gaza după şase zile de bombardament. Netanyahu a ordonat oprirea atacurilor

x close