Antena 3 CNN Externe Luptele cu tauri au revenit la televiziunea publică spaniolă după şase ani

Luptele cu tauri au revenit la televiziunea publică spaniolă după şase ani

Luptele cu tauri au revenit la televiziunea publică spaniolă după şase ani
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    06 Sep 2012   •   14:54

După o pauză de şase ani, coridele au revenit în direct la televiziunea publică spaniolă (TVE), ceea ce ar putea reprezenta marea şansă de supravieţuire a celebrei tradiţii iberice.

TVE a decis să oprească transmisiunile live de la luprele cu tauri în octombrie 2006, însă interzicerea apariţiei acestora la televizor a fost oficializată abia în 2009.

De atunci, coridele au avut dificultăţi tot mai mari să-şi păstreze rolul important în viaţa culturală spaniolă, iar criza economică nu a făcut decât să adâncească aceste probleme.

Din 2007 până în prezent, luptele cu tauri din Spania au scăzut cu circa o treime, în timp ce în Andaluzia, "inima" acestei tradiţii, procentul este de 50%, notează The Independent.

Mai mult decât atât, coridele au fost interzise în Catalunia şi în San Sebastian, iar în 2011, 60% dintre spanioli recunoşteau că astfel de spectacole nu sunt pe placul lor.

Decizia TVE de a relua difuzarea coridelor a fost anunţată încă de luna trecută. „Considerăm că audienţa potenţială care ar putea fi atrasă este, în sine, un motiv suficient pentru difuzarea luptelor cu tauri”, se arăta într-un comunicat al instituţiei la vremea respectivă.

Prima coridă transmisă live de TVE după şase ani de pauză a fost cea desfăşurată miercuri, la Valladolid.

Totuşi, se pare că TVE se va rezuma la a difuza doar trei sau patru coride în fiecare an. Însă nici măcar asta nu îi mulţumeşte pe luptătorii pentru drepturile animalelor din Spania.

„Consider ruşinos ca banii plătitorilor de taxe să fie folosiţi pentru aşa ceva. Dar ceea ce este şi mai rău este faptul că TVE arată cum un animal este umilit şi torturat până la moarte, iar copiii pot vedea acest lucru la televizor”, a declarat Antonio Moreno, preşedintele CACMA, o asociaţie care luptă pentru drepturile animalelor.

×
Subiecte în articol: Spania
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close