Antena 3 CNN Externe Mai mulţi români candidează la alegerile municipale din Spania

Mai mulţi români candidează la alegerile municipale din Spania

Mai mulţi români candidează la alegerile municipale din Spania
02 Apr 2015   •   19:08

Zece români sau persoane de origine română candidează pe listele Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), principala formaţiune de opoziţie, în localităţi cu peste 50.000 de locuitori la alegerile municipale de la 24 mai din Spania, potrivit Agerpres.

Miguel Fonda Ştefănescu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Spania (FEDROM), candidează pentru un loc de consilier în capitala Madrid, fiind plasat pe poziţia 25 din 57 pe lista PSOE.

Florica Calciu candidează pentru un loc în Granada, Marinela Monica Barabas — la Castellon, Monica Mihaela Ban — la Alcorcon (provincia Madrid), Florica Chiriţă — la Torrejon de Ardoz (provincia Madrid), Ciprian Chiriţă — la Las Rozas (provincia Madrid), Elena Alexandra Leacu — la Las Rozas (provincia Madrid), Mariana Crimpei — la San Sebastian de los Reyes (provincia Madrid), Mariana Venec — la Arganda del Rey (provincia Madrid) şi Irina Vaceanu — la Arganda del Rey (provincia Madrid), conform unei liste cu candidaţi români ai PSOE.

"Este destul de dificil ca spaniolii să pună candidaţi străini pe listele electorale, chiar pentru alegerile municipale, care sunt axate mai mult pe muncă administrativă. La ultimele alegeri, în urmă cu patru ani, nu a existat nici un candidat de origine română pe un loc eligibil în marile localităţi", a declarat, pentru Ager, Miguel Fonda Ştefănescu.

"Nu pot să spun de ce s-au prezentat ceilalţi români la alegeri, dar bănuiesc că cei mai mulţi (au făcut-o) din motive legate de o bună imagine şi de recunoaşterea pe care o primesc şi au meritat-o, datorită modului lor de a-şi arăta adaptarea şi integrarea cu restul cetăţenilor din această ţară", a adăugat el.

Miguel Fonda Ştefănescu a mai afirmat că, în Spania, "comunitatea românească este slab organizată", "existând în jur de 150 de asociaţii, dar cele mai multe dintre ele neavând o activitate continuă şi fiind puţin reprezentative în faţa instituţiilor spaniole".

El a atras aten'ia că "a;a-zisele reforme (ale guvernului de dreapta al premierului Mariano Rajoy — n.r.), care practic au fost scăderi de buget pentru bunăstarea socială, i-au afectat pe cei mai vulnerabili, imigranţii, între ei şi românii. Dacă rata şomajului în Spania e în jur de 20%, pentru comunitatea românească, potrivit statisticilor, este în jur de 51%".

"Ce dorim, împreună cu restul candidaţilor progresişti, în special ai PSOE, e să facem un viraj important în politica socială, de sprijin şi de ajutorare pentru cei mai vulnerabili. Să redăm serviciile de sănătate, de învăţământ, de ajutorare pentru cei mai în vârstă", a mai afirmat Miguel Fonda Ştefănescu

×
Subiecte în articol: Spania
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close