Antena 3 CNN Externe Britanicii s-ar întoarce în UE, dacă ar putea. Ce scor ar obține astăzi un referendum Brexit. Partidul lui Boris Johnson pierde teren

Britanicii s-ar întoarce în UE, dacă ar putea. Ce scor ar obține astăzi un referendum Brexit. Partidul lui Boris Johnson pierde teren

Procentajul celor care cred că locul Marii Britanii este în afara Uniunii Europene se menține foarte apropiat de 50%, la mai bine de cinci ani de la referendumul din iunie 2016, transmite presa internațională.

Britanicii s-ar întoarce în UE, dacă ar putea. Ce scor ar obține astăzi un referendum Brexit. Partidul lui Boris Johnson pierde teren
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Noi 2021   •   17:19

Este adevărat că ierarhia s-a răsturnat și tabăra "Re-join" (revenire) se află în frunte.

Istoria s-a scris însă așa cum s-a votat la referendum iar o revenire a Regatului Unit în piața comună n-ar fi nici dorită de statele UE, în frunte cu Franța, și nici posibilă, cu actualul guvern de la Londra.

Totuși, în prezent 53% dintre alegătorii din Regat spun că vor ca Marea Britanie să facă parte din UE.

Este o creștere cu 4% a celor care sprijină răsturnarea rezultatului referendumului din 2016, arată un sondaj realizat de institutul de sondare Savanta ComRes.

Doar 47% dintre alegători mai sunt acum în tabăra "Stay out", favorabilă rămânerii în afara blocului comunitar. Corespunzător, categoria acestora s-a diminuat cu 4%.

Sondajul mai arată că unul din zece alegători care au votat pro-Brexit își dorește acum revenirea Marii Britanii în UE.

40% dintre votanți se declară în favoarea unui nou referendum în următorii cinci ani.

Sondajele reconfirmă distanța de 6% între adepții și adversarii revenirii în UE

Este al doilea sondaj din ultimele zile care a reconfirmat aceeași diferență de șase puncte procentuale în favoarea taberei care susține prezența în UE, la aproape un an după ce Marea Britanie a părăsit oficial din Uniunea Europeană.

"Probleme precum întreruperea lanțurilor de aprovizionare și disputele cu liderii europeni cu privire la drepturile de pescuit și vaccinuri au avut un impact, deși rezultatele sunt încă pe muchie de cuțit",  explică Chris Hopkins, directorul institutului.

Hopkins arată de unde au venit votanții suplimentari în favoarea prezenței în UE: e vorba despre tinerii cu vârste cuprinsă între 18 și 34 de ani. Mulți dintre aceștia nu au putut să voteze la referendumul din 2016.

Rezultatele pro-UE ale ultimelor sondaje apar în contextul în care guvernul britanic a anunțat că PIB-ul țării va scădea cu 4%.

Partidul lui Boris Johnson pierde teren pe fondul dificultăților post-Brexit

Miniștrii de la Londra au recunoscut că problemele de aprovizionare cu alimente și combustibili din toamnă sunt un efect al Brexit-ului.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5-7 noiembrie, pe un eșantion de 2.231 de persoane adulte.

Un alt sondaj Savanta ComRes realizat pentru publicația Daily Mail arată că laburiștii britanici îi depășesc în prezent pe conservatori în intențiile de vot.

Pentru laburiști ar vota 40% din electorat, în creștere cu 5 procente. Partidul lui Boris Johnson scade 4 procente și ajunge la 34% intenții de vot.

Liberal-democrații și Partidul Național Scoțian staționează la 10%, respectiv 5% iar verzii cresc cu un procent.

Acest ultim sondaj a fost realizat în perioada 11 - 12 noiembrie pe un eșantion de 2.019 persoane iar schimbările sunt raportate la altă consultare, efectuat în perioada 5 - 7 noiembrie.

Foto: Imagine din Piccadilly Circus, Londra, în timpul unui protest, 1 noiembrie 2021

×
Subiecte în articol: Marea Britanie Brexit sondaj Boris Johnson
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close