Antena 3 CNN Externe Microsoft, acuzat de cenzură în favoarea Chinei, după ce motorul său de căutare a blocat rezultatele de căutare pentru masacrul din Tiananmen

Microsoft, acuzat de cenzură în favoarea Chinei, după ce motorul său de căutare a blocat rezultatele de căutare pentru masacrul din Tiananmen

Compania Microsoft a fost blamată de internauți și de reprezentanți ai organizațiilor pentru drepturile omului, după ce motorul său de căutare, Bing, a blocat rezultatele căutării pentru o imagine emblematică a masacrului din 1989, din piața Tiananmen.

Microsoft, acuzat de cenzură în favoarea Chinei, după ce motorul său de căutare a blocat rezultatele de căutare pentru masacrul din Tiananmen
de Adrian Iclozan    |    05 Iun 2021   •   12:52

Numeroși utilizatori din Statele Unite, Germania, Singapore, Franța și Elveția au constatat că Bing nu întoarce niciun rezultat la căutarea imaginii cunoscute în ultimele trei decade drept "Tank man" (omul care înfruntă tancurile, n.r.) 

Disfuncționalitatea a putut fi constatată cu ocazia comemorării a 32 de ani de la evenimentele petrecute la Beijing pe 5 iunie 1989.

"Nu există rezultate pentru Tank man", a afișat motorul de căutare, iar internauții au făcut capturi de imagine și le-au distribuit pe rețelele sociale.

"Scandalos. Cu ocazia comemorării represiunii criminale din Piața Tiananmen, motorul de căutare al Microsoft, brusc, nu oferă niciun rezultat la căutarea omului care înfruntă tancurile. Greu de crezut că este o eroare neintenționată", a declarat Kenneth Roth, director executiv al Human Rights Watch.

Jurnalistul  Thomas Chatterton Williams de la New York Times a calificat incidentul drept "josnic" iar scriitorul Joseph Menn a scris pe Twitter:

'Dacă sunteți curioși în legătură cu influența pe care China o are asupra companiilor tehnologice cu sediul în afara acestei țări și cu operațiuni pe tot globul, căutați imagini cu 'Tank man' pe Bing".

Microsoft a răspuns criticilor online susținând că la mijloc este "o eroare umană accidentală", fără să ofere alte detalii.

La câteva ore de la raportarea pe scară largă a disfuncționalității Bing, motorul Microsoft oferea doar imagini cu tancuri din alte părți ale lumii la criteriul de căutare "Tank man".

Ulterior, celebra imagine a redevenit disponibilă și pe Bing.

Ce se știe despre Tank man, la 32 de ani de la masacrul din Tiananmen

Expresia "Tank man" indică o persoană rămasă neidentificată, surprinsă înfruntând cu mâinile goale tancurile trimise de regimul de la Beijing să reprime demonstrațiile studențești pentru democrație din 1989/

Demonstrațiile au fost oprite cu ajutorul armatei, care a deschis focul asupra protestatarilor.

Nu există un bilanț definitiv al celor uciși atunci, iar estimările variază între câteva sute și câteva mii de persoane răpuse de gloanțele regimului comunist.

"Omul care înfruntă tancurile" este un bărbat care poartă pantaloni negri și cămașă albă, cu două sacoșe pentru cumpărături.

În dimineața zilei de 5 iunie 1989, el s-a îndreptat spre mijlocul Bulevardului Păcii Eterne din Beijing și s-a oprit în fața primului dintr-un șir lung de tancuri.

Când tancul din vârful coloanei a încercat să îl ocolească, el s-a deplasat pentru a-l bloca de câteva ori. Tancul a rulat direct spre el, apropiindu-se la mică distanță, însă omul a rămas pe loc.

Omul care înfruntă tancurile: un destin necunoscut și un premiu Pulitzer

În cele din urmă, tancurile au oprit motoarele și au așteptat.

Scena a fost captată la 5 iunie 1989 de cel puțin trei fotoreporteri occidentali aflați la balcoanele hotelului Beijing din Piața Tiananmen: Jeff Widener (Associated Press), Charlie Cole (Newsweek) și Stuart Franklin (Time).

Jeff Widener a primit Premiul Pulitzer pentru această fotografie. Spre deosebire de celelalte realizate atunci, imaginea surprinsă de camera lui Franklin are un câmp vizual mai amplu, care include în fundal un autobuz ars.

Relatările despre soarta și identitatea omului care înfruntă tancurile nu au fost niciodată confirmate oficial.

Mai multe surse indică faptul că el ar fi fost executat de regimul comunist. Alte versiuni arată că omul ar fi supraviețuit represiunii. 

În paralel cu disfuncționalitatea semnalată vineri în legătură cu motorul de căutare Microsoft, Google, cu o cotă de piață mult mai mare, a continuat să întoarcă imaginea emblematică la criteriul de căutare "Tank man".

Bing, operat de angajați din China ai Microsoft

Presa internațională relatează că un procentaj semnificativ din angajații Microsoft care lucrează la motorul de căutare Bing se află în China.

Între aceștia, se află și unii care lucrează la programe de recunoaștere facială, conform unui fost angajat, notează Daily Mail.

China cere ca motoarele de căutare ce operează în jurisdicția sa să cenzureze rezultatele de căutare în conformitate cu regulile stabilite de guvern, însă aceste restricții nu ar trebui să fie valabile în afara teritoriului național chinez.

Bing este unul dintre puținele motoare de căutare căruia i s-a permis să funcționeze în China, cu obligația de a respecta regulile de cenzură stricte ale guvernului comunist.

×
Subiecte în articol: microsoft cenzura Tiananmen
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close