Antena 3 CNN Externe Ministerul român al Apărării a detectat rachetele rusești de croazieră care au survolat Republica Moldova

Ministerul român al Apărării a detectat rachetele rusești de croazieră care au survolat Republica Moldova

Ministerul român al Apărării anunță că a detectat "ținte aeriene" lansate luni dimineață și care au intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova.

Ministerul român al Apărării a detectat rachetele rusești de croazieră care au survolat Republica Moldova
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Oct 2022   •   15:42

Precizările vin după ce ministrul de Externe de la Chișinău a declarat că a cerut convocarea ambasadorului rus, după ce Republica Moldova a fost survolată de trei rachete rusești, lansate, cel mai probabil, de pe nave militare aflate în Marea Neagră.

Autoritățile ucrainene au comunicat că atacul rus de luni dimineață, în urma căruia s-au înregistrat zeci de morți și de răniți, a implicat 75 de rachete, dintre care mai mult de jumătate au fost neutralizate de apărarea antiaeriană.

Comunicatul MApN, în continuare:

"Structurile Statului Major al Forțelor Aeriene care execută serviciul de luptă permanent pentru supravegherea spațiului aerian al României au detectat luni, 10 octombrie, în intervalul  orar 8.05-9.09, trei ținte aeriene care au evoluat în spațiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spațiul aerian al Ucrainei (regiunile Odessa şi Viniţa). Țintele aeriene au survolat și spaţiul aerian al Republicii Moldova.

Din analiza traiectelor de evoluție şi a parametrilor de zbor, a rezultat că țintele aeriene au fost, cel mai probabil, rachete de croazieră lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea.

MApN: "Țintele aeriene nu au reprezentat un pericol pentru România"

Țintele aeriene în discuție nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranța traficului aerian al României și al NATO.

Radarele de supraveghere și cercetare din cadrul Forțelor Aeriene Române fac parte din sistemul de comandă și control național al României și al NATO și asigură informarea și avertizarea timpurie a decidenților militari și politici din România și din Alianță.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale condamnă în termenii cei mai fermi războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, exprimând sprijinul total pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării vecine. Acțiunile brutale de astăzi, care au vizat zone civile, intens populate, încalcă grav orice normă a dreptului internațional umanitar și, implicit, a Cartei Națiunilor Unite."

Foto: rachetă Kalibr lansată de pe o navă militară rusă

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close