Ministrul de Finanţe german, mai optimist decât Angela Merkel. Ce spune despre "zona euro"

de A.M.P    |    27 Dec 2012   •   18:08
Ministrul de Finanţe german, mai optimist decât Angela Merkel. Ce spune despre "zona euro" Foto: Intact Images/EPA

Zona euro pare să fi depăşit cea mai dificilă parte a crizei datoriilor suverane, după trei ani de îngrijorare privind Grecia şi alte ţări membre ale uniunii monetare, a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, publicaţiei germane Bild, citat de AFP.

"Cred că am trecut de ce era mai rău", a spus Schäuble pentru Bild.

Grecia şi alte state au recunoscut că pot ieşi din criză doar dacă adoptă reforme, iar guvernul elen, care a primit două pachete de împrumuturi externe, "ştie că nu poate împovăra excesiv celelalte state din zona euro", a afirmat el.

Schäuble este mai optimist decât cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care a avertizat în decembrie că nu trebuie să se renunţe la starea de alertă. Merkel a spus că vede situaţia cu optimism precaut, distanţându-se astfel de preşedintele francez, Francois Hollande, care a declarat că perioada de criză a zonei euro a fost depăşită.

Pentru Germania, Schäuble anticipează în continuare o creştere economică "adecvată" în 2013.

"Situaţia este mai bună decât ne aşteptam, ca urmare a legăturilor comerciale cu SUA şi Asia", a spus el.

Guvernul de la Berlin aşteaptă o creştere economică de 1% pentru anul următor, în timp ce banca centrală a înrăutăţit estimarea privind avansul PIB la 0,4% în decembrie.

Parteneri
x close