Ministrul german al Finanţelor compară Rusia, care a anexat Crimeea, cu Germania nazistă

de A.M.P    |    31 Mar 2014   •   17:41
Ministrul german al Finanţelor compară Rusia, care a anexat Crimeea, cu Germania nazistă

Ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schäuble a comparat luni încorporarea Crimeei în Rusia cu anexarea Sudetenland de către Adolf Hitler, potrivit ediţiei online a revistei Der Spiegel, informează AFP.
   
"Hitler a folosit deja asemenea metode în Sudetenland", a declarat Schäuble în faţa a aproximativ 50 de elevi berlinezi care participau la o discuţie despre Europa, potrivit săptămânalului.
   
Ministrul german al Finanţelor a apreciat că preşedintele rus Vladimir Putin a utilizat aceleaşi argumente ca naziştii, afirmând sus şi tare că vrea să apere ruşii, consideraţi ca fiind ameninţaţi în Ucraina.
   
În numele unui "pangermanism", Adolf Hitler a invadat şi anexat, în 1938, Sudetenland, o regiune situată în vestul Cehiei, afirmând că vrea să-i elibereze pe germani de opresiune.
   
Moscova continuă să repete că alipirea Crimeei la teritoriul său se bazează pe principiul voinţei popoarelor de a dispune de soarta lor, locuitorii acestei peninsule din sudul Ucrainei pronunţându-se masiv în favoarea Moscovei în cursul unui referendum considerat ilegal de către occidentali.
   
Întrebată într-o conferinţă de presă despre comparaţia cu acţiunile lui Hitler, Angela Merkel a arătat că nu este de acord cu ministrul său.
   
"Consider alipirea Crimeei un caz unic", a spus ea într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele senegalez Macky Sall. Ea a repetat că este vorba "foarte clar despre o încălcare a dreptului internaţional".
   
Schäuble nu este primul politician care compară acţiunile Rusiei cu ale Germaniei naziste. Recent, fostul secretar de Stat american Hillary Clinton a comparat intervenţia rusă în Ucraina cu invazia nazistă a Europei, în anii '30, potrivit unui ziar local american.
   

Parteneri
x close