Antena 3 CNN Externe Ce spune comunicatul NATO despre armele nucleare ale Chinei

Ce spune comunicatul NATO despre armele nucleare ale Chinei

Membrii NATO au adoptat o postură mai agresivă față de China decât în ultimii ani, după cum relevă comunicatul reuniunii de luni, de la Bruxelles, scrie The Washington Post.

Ce spune comunicatul NATO despre armele nucleare ale Chinei
de Adrian Iclozan    |    14 Iun 2021   •   19:27

Documentul dă glas îngrijorărilor legate de extinderea armamentului nuclear al Beijing-ului și de comportamentul său "asertiv", adaugă sursa citată.

Alianța consideră că ambițiile și acțiunile Chinei prezintă "provocări sistemice" pentru ordinea internațională bazată pe reguli.

China își sporește rapid arsenalul nuclear cu mai multe încărcături de luptă și un număr mai mare de sisteme sofisticate de transport la țintă, în vederea edificării unei triade nucleare.

(China) este opacă în implementarea procesului de modernizare militară și în ceea ce privește strategia sa publică de fuziune militar-civilă.

În plus, colaborează în plan militar cu Rusia, inclusiv prin participarea la exerciții ruse în spațiul euro-atlantic", menționează documentul.

"Cerem Chinei să își respecte angajamentele internaționale și să acționeze în mod responsabil în cadrul sistemului internațional, inclusiv în domeniile spațial, cibernetic și maritim, în demersul de a-și prezerva rolul de putere majoră", se mai spune în textul comunicatului de la Summit-ul NATO.

Secretarul General al Alianței, Jens Stoltenberg, a exprimat, în discursul său la Summit, preocupările membrilor Alianței în legătură cu arsenalul nuclear al Chinei.

"La Summit-ul de astăzi am vorbit despre China și au existat păreri comune (...) Vedem și lucruri pe care le avem în comun, vrem să vorbim despre schimbarea climatică însă influența în creștere a Chinei în politicile internaționale pune anumite provocări pentru siguranța Alianței.

Liderii statelor membre au fost de acord că trebuie să facem față acestor provocări împreună ca o alianță și că trebuie să ne apărăm interesele de securitate în relația cu China.

Suntem îngrijorați de anumite politici din China care vin în contradicție cu Tratatul de la Washington (de constituire a NATO, n.r.). Beijingul își extinde arsenalul nuclear cu un număr mare de arme sofisticate", a spus Stoltenberg.

×
Subiecte în articol: China NATO
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close