Antena 3 CNN Externe Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa va încerca să evacueze în continuare afgani vulnerabili

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa va încerca să evacueze în continuare afgani vulnerabili

Jens Stoltenberg a declarat că, pe lângă continuarea evacuării, dorește să păstreze un contact direct cu talibanii, însă cu anumite condiții. Noua conducere a Afganistanului trebuie să dovedească faptul că merită sprijin, prin respectarea legilor normale și mai ales a drepturilor omului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa va încerca să evacueze în continuare afgani vulnerabili
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    03 Sep 2021   •   21:13

Turcia, membru NATO, are a administrat aeroportul din Kabul timp de șase ani, a anunțat că este gata să ajute la menținerea lui în stare operațională după retragerea trupelor americane și aliate.

De asemenea, Qatar, este dispus să facă același lucru.

Stoltenberg a spus că a discutat despre acest subiect cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, şi cu ministrul de externe al acestui stat.

El a adăugat că mulți afgani care au cooperat cu forțele internaționale, și care sunt în pericol din cauza talibanilor, se găsesc în continuare în Afganistan, potrivit Reuters.

"Contactul operaţional cu talibanii este necesar pentru a scoate oameni"

”NATO a evacuat cea mai mare parte a oamenilor care au lucrat pentru noi. Dar în continuare mai sunt încă mulţi oameni rămaşi, şi vom continua să lucrăm pentru a-i scoate de acolo", a adăugat el.

Şeful NATO a avertizat în legătură cu o recunoaştere rapidă a unui guvern taliban şi a afirmat că este prea devreme pentru a emite o judecată despre desemnarea mollahului Baradar, co-fondator al mişcării talibanilor, ca şef al noului guvern.

”Trebuie să îi judecăm după acțiuni, și nu după cuvinte.

Ne vom asigura că își vor respecta promisiunile  - în privinţa faptului că vor împiedica Afganistanul să devină un sanctuar pentru terorişti internaţionali, în privinţa drepturilor omului, mai ales ale femeilor, şi în privinţa liberei treceri", a conchis el. 

 

 

×
Subiecte în articol: NATO Jens Stoltenberg evacuare Afganistan
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close