Antena 3 CNN Externe NATO trimite noi forțe în Europa de Est după ce Rusia a atacat Ucraina | Decizia, luată după ce România a cerut activarea Articolului 4

NATO trimite noi forțe în Europa de Est după ce Rusia a atacat Ucraina | Decizia, luată după ce România a cerut activarea Articolului 4

Consiliul NATO s-a reunit de urgență, joi, după ce Rusia a atacat Ucraina din mai multe direcții și după ce România, Polonia și statele baltice au cerut activarea Articolului 4 din Tratatul Alianței.

NATO trimite noi forțe în Europa de Est după ce Rusia a atacat Ucraina | Decizia, luată după ce România a cerut activarea Articolului 4
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    24 Feb 2022   •   13:09

"Astăzi, am avut consultări în baza Articolului 4 din Tratatul de la Washington. Am decis, în conformitate cu planurile noastre defensive de a-i proteja pe membrii Alianței, să luăm măsuri suplimentare de întărire a descurajării și apărării pe teritoriul NATO. Măsurile sunt preventive, proporționale și nu sunt de natură să escaladeze situația", se spune într-un comunicat publicat pe site-ul organizației.

"Desfășurăm forțe terestre și aeriene suplimentare defensive în partea de est a Alianței, precum și mijloace maritime suplimentare. Am crescut gradul de pregătire a forțelor noastre de a răspunde tuturor situațiilor neprevăzute", se precizează în documentul respectiv.

Comunicatul condamnă "în cei mai fermi termeni cu putință" atacul "înfiorător" al Rusiei asupra Ucrainei, care este complet nejustificat și neprovocat.

"Acest atac reînnoit reprezintă o gravă încălcare a dreptului internațional, a Cartei ONU, și este în contradicție totală cu angajamentele Rusiei față de Acordurile de la Helsinki, cu Memorandumul de la Budapesta și cu Actul Fondator privind relațiile NATO-Rusia. Este un act de act de agresiune împotriva unei țări pașnice și independente (...) 

Suntem alături de poporul ucrainean și de președintele, parlamentul și guvernul legitim din această țară, aleși în mod democratic. Ne vom menține întotdeauna sprijinul deplin pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, inclusiv în apele sale teritoriale.

Solicităm Rusiei să-și înceteze imediat acțiunile militare și să-și retragă toate forțele din Ucraina și din jurul acesteia și să respecte pe deplin dreptul internațional umanitar", se mai spune în documentul Alianței Nord-Atlantice.

×
Subiecte în articol: NATO razboi Ucraina
Parteneri
AI-ul a început să mintă, să trădeze și își schimbă comportamentul în timpul testelor
x close