Antena 3 CNN Externe Secretarul general al NATO solicită investigații în scandalul de spionaj în care sunt implicate Danemarca și SUA

Secretarul general al NATO solicită investigații în scandalul de spionaj în care sunt implicate Danemarca și SUA

Norvegia l-a convocat joi pe cel mai important responsabil al ambasadei SUA la Oslo, după dezvăluiri privind spionarea de către Washington a unor responsabili politici din patru state europene, printre care şi această ţară nordică.

Secretarul general al NATO solicită investigații în scandalul de spionaj în care sunt implicate Danemarca și SUA
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    04 Iun 2021   •   10:24

"Ministerul Apărării a avut o reuniune cu ambasada americană la Oslo astăzi, unde s-a spus clar că spionajul ce vizează aliaţi este inacceptabil şi de prisos", a declarat ministrul norvegian al apărării Frank Bakke-Jensen, într-un tweet difuzat de biroul său de presă.

Ministerul a precizat ulterior că cel căruia i s-a comunicat punctul de vedere al Norvegiei, prin vocea unui înalt responsabil norvegian, este însărcinatul cu afaceri al SUA, Richard Riley.

Ambasada americană nu are deocamdată un ambasador.

Potrivit unei anchete a televiziunii publice daneze Danmarks Radio (DR), difuzate duminică seara alături de alte mass-media europene, Washingtonul s-a folosit până cel puţin în 2014 de reţeaua de cabluri submarine daneze pentru a intercepta convorbiri ale unor personalităţi din patru ţări (Germania, Suedia, Norvegia, Franţa).

Parisul, Berlinul şi alte capitale europene au somat luni SUA şi Danemarca să dea explicaţii asupra acestor acuzaţii, o nouă pagină în dosarul interceptărilor între aliaţi, dezvăluite după afacerea Snowden în 2013.

Potrivit DR, NSA a putut accede via Danemarca la SMS-uri, apeluri telefonice şi la traficul de internet, inclusiv la căutări, chat-uri şi serviciile de mesagerie ale unor înalţi responsabili, printre care şi ministrul de externe al Germaniei de la acea vreme, Frank-Walter Steinmeier şi cancelarul federal german Angela Merkel.

"Sunt fericită că americanii au spus clar că şi-au schimbat practicile în 2014 în ceea ce priveşte supravegherea aliaţilor şi că ei vor să coopereze cu noi şi cu alţii pentru a cartografia ceea ce s-a întâmplat", a declarat şefa guvernului norvegian Erna Solberg, citată de agenţia de presă NTB. "Am convocat astăzi ambasada SUA la Oslo pentru a da curs acestei invitaţii", a adăugat ea.

×
Subiecte în articol: NATO investigatii spionaj Danemarca
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close