Antena 3 Externe NOTRE-DAME. Ministrul francez al Culturii: Trei elemente majore ale structurii catedralei riscă să se prăbuşească

NOTRE-DAME. Ministrul francez al Culturii: Trei elemente majore ale structurii catedralei riscă să se prăbuşească

de Claudia Simion    |    18 Apr 2019   •   19:24
NOTRE-DAME. Ministrul francez al Culturii: Trei elemente majore ale structurii catedralei riscă să se prăbuşească
Sursa foto: foto- Facebook

Au trecut trei zile de la incendiul dramatic care a cuprins Catedrala Notre-Dame din Paris, dar veștile proaste continuă să apară. Ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a spus că mai multe părți ale clădirii riscă să se prăbușească. Lucrările de consolidare ale catedralei au început deja.

Experții au găsit mai multe puncte critice. Rămân „trei puncte de fragilitate majore“ în Catedrala Notre-Dame la care se lucrează în prezent, a declarat, joi, ministrul Culturii Franck Riester, potrivit LeFigaro

Unul dintre punctele critice se află în transeptul nordic (naosul transversal) al edificiului. Pilonul triangular de aproximativ 15 metri care depăşeşte faţada nu mai era susţinut de structura acoperişului. 

„Lucrări importante au fost realizate în această noapte pentru a consolida prin fretaj partea superioară, un fel de cofraj cu ajutorul unui dispozitiv din lemn. Se putea prăbuşi“, a afirmat ministrul francez Franck Riester.

Citiți și Cauza incendiului de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Cum a luat foc

Cel de-al doilea punct fragil este pilonul occidental, situat între cele două turnuri. „Este foarte fragil, stă aplecat, în special pentru că statuia îngerului, aflată în partea de sus, a fost atât de arsă încât s-a topit pe toată partea superioară a stâlpului de susţinere“, a mai spus ministrul. 

Al treilea punct problematic: îngerul de pe turnul dinspre miazăzi, „care s-a încălzit atât de mult, încât pietrele din zidul de susţinere au devenit complet friabile încât există riscul ca himerele decorative să se prăbuşească“. „Dacă ele se prăbuşesc, ar putea să pună în pericol marile orgi care, pentru moment, au fost salvate“, a subliniat ministrul. „Operaţiunea de extragere a himerelor a fost lansată“. 

Citiți și NOTRE-DAME. Unul dintre cei mai mari arhitecți din lume, despre incendiul devastator de la Catedrala Notre-Dame. Cât timp ar putea dura lucrările de reconstrucție


 

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close