Antena 3 CNN Externe O femeie în vârstă de 101 ani candidează la alegerile locale dintr-un sat spaniol

O femeie în vârstă de 101 ani candidează la alegerile locale dintr-un sat spaniol

O femeie în vârstă de 101 ani candidează la alegerile locale dintr-un sat spaniol
Sursa foto: Foto: m.orange.es
14 Mai 2011   •   16:32

La 101 ani, Josefina Villaverde se lansează în politică, bătrâna fiind un candidat pentru partidul socialist la alegerile municipale din 22 mai din Cuntis, satul ei din Galicia, în nord-vestul Spaniei, informează AFP.
   
Născută în 19 noiembrie 1909, Josefina, alertă şi foarte entuziastă, nu ezită să străbată străzile din satul natal, cam 50 de mile, împreună cu amicii ei, pentru a distribui pliante cu platforma sa, intitulată "Pentru a câştiga Cuntis".
   
Bătrâna doamnă cu părul alb tuns scurt îşi aminteşte zâmbind de ziua când a votat pentru prima oară, în ziua în care împlinea 24 ani, într-o şcoală din Cuntis. Era vorba despre alegerile generale din 19 noiembrie 1933, primele deschise femeilor în Spania, la doi ani după ce Parlamentul a dat undă verde persoanelor de sex feminin.
   
Soţul ei a aşteptat-o atunci la intrarea în şcoală şi i-a oferit în dar pentru ziua de naştere un buletin de vot. "El mi-a dat buletinul de vot, am intrat şi l-am pus în urnă. Era pentru prima dată când femeile votau în Spania. Şi eu am fost acolo...", a povestit recent bătrâna, cotidianului El Mundo.
   
Legat de clasa politică actuală, femeia de peste 100 de ani a spus că o preferă pe Carme Chacon Young, tânăra ministru Socialist al Apărării, pentru că este femeie.
   
"Femeile la putere", a spus ea, fără să ascundă preferinţa ei pentru prim-ministru actual, Jose Luis Rodriguez Zapatero. "Este frumos şi e un bărbat bine. Cel mai rău este că el se retrage", a spus femeia, în El Mundo.
   
Carme Chacon ar putea fi un candidat pentru funcţia de preşedinte al Partidului Socialist (PSOE) în locul lui  Zapatero, care a renunţat să mai candideze pentru un nou mandat la alegerile legislative din 2012.
   
Batrâna, văduvă din 1973, de trei ori străbunică şi o dată stră-străbunică, a spus că este socialistă din naştere şi că îi place să vorbească despre politică. "Nu trebuie să votaţi pentru prietenii, ci pentru principii ", a spus ea în El Mundo.

×
Subiecte în articol: femeie Spania alegeri politica batrana
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close