Antena 3 CNN Externe Olanda cere Rusiei probe cu privire la doborârea zborului MH17 în estul Ucrainei

Olanda cere Rusiei probe cu privire la doborârea zborului MH17 în estul Ucrainei

Olanda cere Rusiei probe cu privire la doborârea zborului MH17 în estul Ucrainei
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Oct 2014   •   19:06

Olanda va solicita Rusiei probele pe care Moscova se sprijină atunci când afirmă că zborul MH17 a fost doborât de forţele ucrainene în iulie, în estul Ucrainei, a declarat marţi parchetul olandez, citat de AFP.
   
"Suntem pe cale să luăm contactul cu Ambasada rusă, pentru a afla dacă autorităţile ruse dispun de informaţii care pot fi importante în ancheta penală", a declatrat pentru AFP Wim de Bruin, un purtător de cuvânt al parchetului.
   
Un avion de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, care efectua o cursă de la Amsterdam, s-a prăbuşit pe 17 iulie în estul Ucrainei - o zonă devastată de confruntări armate între loialişti şi separatişti proruşi - cu 298 de persoane la bord, dintre care 193 erau cetăţeni olandezi.
   
Olanda conduce atât ancheta cu privire la cauzele catastrofei, cât şi ancheta penală.
   
Procurorul general al Olandei Fred Westerbeke a declarat, într-un interviu pentru cotidianul german Der Spiegel, că informaţiile solicitate sunt imagini prin satelit.
   
Acestea arată, potrivit Moscovei, că un avion de vânătoare ucrainean se afla în apropierea zborului MH17 la momentul catastrofei.
   
Comunitatea internaţională pare să fie de acord asupra faptului că avionul a fost deoborât, însă versiunile diferă în privinţa responsabililor şi metodelor folosite.
   
Potrivit Statelor Unite şi Ucrainei, avionul a fost doborât cu o rachetă sol-aer de tip Buk, furnizată rebelilor de către Rusia. Invers, Rusia afirmă că avionul de vânătoare ucrainean se afla în apropiere şi că în zonă erau poziţionate rachete de tip sol-aer.
   
Şeful serviciilor germane de informaţii, citat pe 19 octombrie de către Der Spiegel, acuză rebelii că au doborât avionul cu ajutoarul unei rachete de tip sol-aer furate dintr-o bază militară ucraineană.
   
Biroul olandez pentru Securitate (OVV) afirma într-un prim raport că aeronava a fost doborâtă de mai multe proiectile care aveau viteză mare.
   
Într-o scrisoare adresată Parlamentului, publicată marţi, Guvernul olandez a confirmat că "ancheta se concentrează, înainte de orice, asupra scenariului unui atac de tip sol-aer", însă fără să excludă un atac aerian.
   
Până în prezent, 284 de victime au fost identificate, cu ajutorul rămăşiţelor umane găsite la locul accidentului, aduse în Olanda. "Este tot mai dificil să identificăm ultimele victime", a anunţat Guvernul.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close