
Compania OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT, îi acuză pe rivalii săi, inclusiv cei din China, că se folosesc de munca sa pentru a accelera dezvoltarea propriilor instrumente de inteligență artificială, scrie BBC.
Liderii americani în AI, inclusiv OpenAI, au fost puși sub presiune în această săptămână de apariția bruscă a DeepSeek, o aplicație chinezească ce poate emula performanțele ChatGPT la un cost mult mai mic.
Potrivit Bloomberg, Microsoft—principalul investitor al OpenAI—investighează dacă datele companiei au fost folosite în mod neautorizat. BBC a solicitat comentarii de la Microsoft și DeepSeek.
Acuzații de „distilare a cunoștințelor”
David Sacks, recent numit „țar AI și crypto” la Casa Albă, a declarat pentru Fox News că DeepSeek ar fi folosit modelele OpenAI pentru a se îmbunătăți, un proces cunoscut sub numele de „distilare a cunoștințelor”.
„Există dovezi substanțiale că DeepSeek a extras cunoștințele din modelele OpenAI”, a spus Sacks.
El a adăugat că firmele americane de AI vor lua măsuri pentru a împiedica această practică, ceea ce ar putea încetini dezvoltarea modelelor „copycat”.
Într-o declarație, OpenAI a susținut că companii din China și alte țări încearcă constant să distileze modelele celor mai avansate firme americane de AI.
„Pe măsură ce avansăm, este extrem de important să lucrăm îndeaproape cu guvernul SUA pentru a proteja aceste modele avansate”, a transmis OpenAI.
Implicații pentru securitatea națională
Oficialii americani analizează acum implicațiile de securitate națională ale apariției DeepSeek, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
„Am vorbit cu Consiliul Național de Securitate în această dimineață, iar ei analizează posibilele implicații”, a spus Leavitt.
Ea a adăugat că președintele Donald Trump a declarat că DeepSeek ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru industria tech din SUA.
Între timp, Marina SUA a interzis membrilor săi utilizarea aplicației DeepSeek din cauza unor posibile probleme de securitate și etică, potrivit CNBC. Marina a trimis un e-mail personalului său avertizând asupra riscurilor legate de originea și utilizarea acestui model.
DeepSeek, ținta unor atacuri cibernetice
Într-un alt anunț, DeepSeek a susținut că a fost ținta unor atacuri cibernetice. Luni, compania a anunțat că va limita temporar înregistrările din cauza atacurilor informatice de amploare asupra software-ului său.
Pe site-ul DeepSeek a fost afișat un mesaj care avertizează utilizatorii că procesul de înregistrare poate fi îngreunat din cauza atacurilor.
Un canal social media afiliat televiziunii de stat chineze CCTV a raportat că firma a fost vizată de mai multe atacuri cibernetice în ultimele săptămâni, iar acestea au devenit tot mai intense.
Apariția DeepSeek a zguduit industria AI din SUA, mai ales în contextul în care se credea că americanii sunt mult înainte în cursa pentru inteligența artificială. Restricțiile comerciale impuse Chinei asupra accesului la cipuri avansate păreau să fi consolidat acest avantaj.
Deși China a investit masiv în tehnologie pentru a-și diversifica economia, DeepSeek nu face parte dintre marile companii chineze care dezvoltă modele AI pentru a concura cu ChatGPT.
Experții spun că SUA încă deține un avantaj, având în vedere că găzduiește cei mai mari producători de cipuri. Totuși, rămâne neclar cum a fost construit modelul DeepSeek și cât de mult poate avansa.