Antena 3 CNN Externe Palestina acuza Israelul că a distrus orice şansă de reconciliere între cele două părţi

Palestina acuza Israelul că a distrus orice şansă de reconciliere între cele două părţi

Palestina acuza Israelul că a distrus orice şansă de reconciliere între cele două părţi
Sursa foto: Foto: monimv.blogspot.com
10 Ian 2011   •   20:34

Autoritatea palestiniană acuză Israelul că a distrus orice şansă de reluare a negocierilor de pace dintre cele două părţi. Palestinienii sunt revoltaţi de demolarea unei clădiri cu valoare simbolică din cartierul arab al Ierusalimului, în locul căreia vor fi construite locuinţe pentru coloniştii evrei.

Buldozerele nu au avut nevoie de prea mult timp pentru a distruge o aripă a unui fost hotel din Ierusalimul de Est, ocupat de Israel în 1967. Clădirea avea o valoare istorică pentru palestinieni, deoarece fusese construită, în anii '30, de familia celui mai înalt cleric musulman din Ierusalim.

Hotelul a fost confiscat de britanici, după ce prelatul musulman s-a asociat cu naziştii, iar din 1967 a fost preluat de Israel. Autorităţile l-au transferat unui miliardar american care doreşte să construiască aici o colonie evreiască, în plin cartier arab. Proiectul este criticat nu numai de palestinieni, ci şi de militanţii israelieni pentru pace.

Palestinienii doresc ca viitorul lor stat independent să aibă capitala la Ierusalim, în timp ce Israelul respinge orice nouă divizare a oraşului. Demolarea hotelului a fost condamnată de Uniunea Europeană, iar secretarul de stat american o consideră "o evoluţie îngrijorătoare care compromite eforturile de pace".

×
Subiecte în articol: Palestina Israel
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close