Antena 3 CNN Externe Paris. 100 de români de etnie romă, evacuaţi dintr-un depozit dezafectat

Paris. 100 de români de etnie romă, evacuaţi dintr-un depozit dezafectat

Paris. 100 de români de etnie romă, evacuaţi dintr-un depozit dezafectat
Sursa foto: tigani
15 Apr 2009   •   09:22

Românii de etnie romă sunt din nou în atenţia presei din străinătate, de data aceasta, a celei franceze. Circa o sută de români de etnie romă, dintre care 40 de copii, au fost evacuaţi marţi dimineaţă dintr-un depozit dezafectat din Drancy, în suburbia Parisului. Acţiunea s-a desfăşurat sub stricta supraveghere a poliţiei franceze, anunţă Le parisien.

Romii s-au instalat în fostul depozit de produse lactate,în decembrie 2008. "Înainte de Drancy, am fost expulzaţi din La Courneuve. Şi unii au trăit acelaşi lucru în septembrie la Saint-Ouen", a declarat Mişa Botni, membru al grupului de romi..

Expulzarea romilor a fost pronunţată de tribunal francez la data de 6 februarie, aceştia fiind somaţi să părăsească atât depozitul în care locuiau, cât şi teritoriul francez. "Au avut timp să se organizeze, transportând mobilă în ultimele zile", susţine administratorul zonei.

Reprezentanţii asociaţiilor pentru drepturile omului sunt dezamăgiţi de măsura luată de statul francez care pentru ei reprezintă un eşec. Ajutaţi de aceste asociaţii, 20 dintre copiii de romi fuseseră deja incluşi într-o clasă specială din cadrul şcolii Romain-Rolland de Bobigny.

"Cerusem amânarea expulzării până în luna iulie pentru a lăsa copiii să termine anul şcolar", a declarat Marie-Genevieve Guesdon, reprezentantă a aunei asociaţii pentru drepturile omului. ?Toate aceste familii au cunoscut deja mai multe evacuări şi de fiecare dată ele au pierdut tot ce au putut să construiască", a adăugat ea.

Copiii fiseseră vaccinaţi cu ajutorul organizaţiei "Medecins du monde?. Un alt vaccin era programat pentru data de 16 aprilie, însă, cu siguranţă, copiii nu vor apuca să-l facă.

Forţaţi de autorităţi, romii s-a împrăştiat în mai multe tabere din Pantin, Saint-Denis, Stains şi Pierrefitte, mai scrie Le Parisien.

Antena3.ro

×
Parteneri
Categoria de angajaţi români care vor putea primi 500 de lei
x close