Antena 3 CNN Externe PLOAIA DE METEORIŢI din Rusia. Preşedintele Putin a alertat Ministerul pentru Urgenţe

PLOAIA DE METEORIŢI din Rusia. Preşedintele Putin a alertat Ministerul pentru Urgenţe

PLOAIA DE METEORIŢI din Rusia. Preşedintele Putin a alertat Ministerul pentru Urgenţe
Sursa foto: Foto: Facebook
15 Feb 2013   •   13:45

O ploaie de meteoriţi provocată de distrugerea unui meteorit deasupra regiunii munţilor Ural, însoţită de explozii violente, a spart ferestrele unor imobile în mai multe localităţi, a provocat panică şi a rănit aproximativ 500 de persoane, scriu agenţiile ruse citând autorităţi şi martori. Meteoritul de mari dimensiuni ar fi fost distrus cu ajutorul unei rachete, relatează Russia Today. Corpul ceresc a fost interceptat la o altitudine de 20 de kilometri, de către un proiectil al armatei ruse.

Imagini spectaculoase cu ploaia de meteoriţi din Rusia

UPDATE 13.30 - Preşedintele Vladimir Putin a ordonat Ministerului pentru Urgenţe începerea unei anchete, în urma ploii de meteoriţi. Liderul rus a spus că o "evaluare astronomică" este vitală în vederea prevenirii unor incidente viitoare similare.

UPDATE 13.00 - "Azi-dimineaţă am avut de-a face cu un obiect care a intrat în atmosferă, un obiect a cărui orbită îl aducea exact în dreptul Pământului şi a intrat în atmosferă. Obiectul probabil că se rotea în jurul Soarelui de mult timp, dar s-a întâmplat să intre în atmosferă azi", a explicat Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic, citat de Mediafax.

UPDATE 12.00
- "Există şanse mari ca un nou meteorit să intre în atmosfera Terrei în următoarele ore". Anunţul a fost făcut de Observatorul Pulkovo din Rusia



Oamenii au crezut, iniţial, că un avion a explodat în zbor. Meteoritul ar fi fost distrus la intrarea în straturile mai dense ale atmosferei, dar câteva fragmente ale sale s-au prăbuşit, totuşi, pe pământ, în regiuni cu populaţie redusă, potrivit unui comunicat oficial.

"Un meteorit s-a dezintegrat deasupra regiunii Urali, arzând parţial în straturile inferioare ale atmosferei. Fragmente de meteorit au atins solul şi au căzut în zone puţin populate din regiunea Celiabinsk", a anunţat filiala locală a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă într-un comunicat.

Suflul exploziei a spulberat ferestre "de la etajele superioare ale unor imobile".  Un oficial din cadrul ministerului, citat de RIA Novosti, a anunţat aproximativ 500 de răniţi.

Cum arată zonele afectate de ploaia de meteoriţi din Rusia. Vezi GALERIA FOTO

În oraşul Celiabinsk s-a întrerupt comunicarea cu telefoanele celulare, iar unele clădiri au fost evacuate. Oficiali din cadrul ministerului de Interne au anunţat că unele persoane au fost rănite de cioburi de geam, într-o şcoală din Celiabinsk.

Un perete s-a prăbuşit într-o uzină de la Celiabinsk, porivit unui angajat citat de către Interfax, care a anunţat trei sau patru răniţi uşor.

Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că a mobilizat aproximativ 20.000 de persoane, plasate în stare de alertă, şi trei avioane sau elicoptere, în vederea inspectării zonei.

Fenomenul a fost observat şi în Kazahstan, potrivit unor agenţii ruse de presă.

Dacă un astfel de asteroid ar lovi Pământul, efectul exploziei ar fi echivalent cu cel al unei bombe nucleare. Corpul ceresc trece astăzi pe lângă Terra


 

 

 

 

×
Subiecte în articol: explozie
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close