Antena 3 CNN Externe Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: „Europa are nevoie acum mai mult ca oricând de un guvern federal stabil în Germania”

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: „Europa are nevoie acum mai mult ca oricând de un guvern federal stabil în Germania”

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: „Europa are nevoie acum mai mult ca oricând de un guvern federal stabil în Germania”
Sursa foto: FOTO:Facebook/ Jean Claude-Junker
25 Sep 2017   •   15:32

 Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a subliniat ferm într-o scrisoare de felicitare adresată cancelarului german Angela Merkel, care și-a asigurat un al patrulea mandat în urma alegerilor legislative de duminică, că „Europa are nevoie acum mai mult ca oricând de un guvern federal stabil în Germania”.

Potrivit lui Juncker,  „marile provocări globale" fac necesar un guvern german care să contribuie la imprimarea unui "spirit viguros" pe continent.

 „Vă urez noroc în negocierile care urmează" pentru formarea unei coaliții, a menționat președintele Comisiei Europene.

Deși Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel și-a adjudecat cel mai mare număr de mandate în legislativul federal german, pentru a putea guverna în continuare va avea nevoie însă și de susținerea unor formațiuni mai mici, amintește dpa.

Rugat să comenteze avansul înregistrat de extrema dreaptă germană la alegerile de duminică, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a dat asigurări în cadrul unei conferințe de presă că executivul european "are încredere în democrație", a transmis EFE.

Potrivit rezultatelor definitive ale alegerilor, conservatorii au obținut 33% din sufragii, cu 8,5% mai puțin decât la scrutinul din 2013, iar social-democrații — 20,5%, cu 5,2% mai puțin. Pe locul al treilea se află AfD, cu 12,6%, înregistrând un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013, ceea ce îi permite intrarea în Bundestag.

Pe locurile următoare se situează liberalii, cu 10,7%, mai mult cu 5,9% față de scrutinul anterior, când FDP nu a mai reușit să intre în parlament. Stânga radicală Die Linke a obținut 9,2% (plus 0,6%), iar ecologiștii — 8,9% (plus 0,5%).

 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Cod portocaliu de ninsori și viscol
x close