Antena 3 Externe "Problemele cu SUA se rezolvă prin forţă, nu prin cuvinte". Nou test NUCLEAR în Coreea de Nord

"Problemele cu SUA se rezolvă prin forţă, nu prin cuvinte". Nou test NUCLEAR în Coreea de Nord

24 Ian 2013   •   08:14
"Problemele cu SUA se rezolvă prin forţă, nu prin cuvinte". Nou test NUCLEAR în Coreea de Nord
Sursa foto: Foto: Agerpres

Oficialii nord-coreeni au anunţat joi intenţia de a efectua un nou test nuclear. Anunţul vine ca răspuns la sancţiunile extinse ale ONU după lansarea unui satelit al cărui propulsor a fost considerat de Washington ca fiind o rachetă balistică, informează AFP.

"Propulsoarele cu rază lungă de acţiune pe care vom continua să le lansăm şi testul nuclear de înalt nivel pe care îl vom efectua vizează inamicul nostru declarat, Statele Unite", a anunţat Comisia de apărare naţională într-un mesaj difuzat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

"Diferendele cu Statele Unite se rezolvă prin forţă, nu prin cuvinte", a adăugat aceasta.

Textul, intitulat "Declanşarea unei confruntări totale pentru a salva suveranitatea naţiunii şi poporului", nu conţine niciun indiciu cu privire la data la care ar urma să fie efectuat testul.

În document nu se explică nici semnificaţia expresiei "nivel înalt", dar aceasta ar putea semnala că Phenianul intenţionează să detoneze o bombă cu uraniu în timp ce precedentele erau cu plutoniu.

"Este foarte posibil să folosească uraniu puternic îmbogăţit (UHE) pentru test", a apreciat Kim Yong-Hyun, specialist în studii nord-coreene de la universitatea din Dongguk.Trimisul special american pentru Coreea de Nord, Glyn Davies, a cerut Phenianului să nu îşi pună în aplicare ameninţările."Ar fi o eroare şi o oportunitate ratată", a declarat el.

Consiliul de Securitate al ONU a votat marţi o rezoluţie ce impune sancţiuni extinse împotriva Phenianului ca urmare a unui tir de rachetă la 12 decembrie, o încălcare a precedentelor rezoluţii. Măsura a fost luată la cererea Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei.

Consiliul "cere" Phenianului să "nu recurgă la niciun nou tir nuclear sau tir care foloseşte tehnologia rachetelor balistice". Acesta "s-a declarat hotărât să ia măsuri decisive" în caz de încălcare.

La încheierea votului, ambasadoarea americană Susan Rice a afirmat că Phenianul "va plăti un preţ din ce în ce mai ridicat" dacă va alege confruntarea cu comunitatea internaţională.

La finalul lunii decembrie, institutul americano-coreean de la Johns Hopkins University afirma, de asemenea, bazându-se pe imagini din satelit, că Phenianul este aproape gata să efectueze un al treilea test nuclear.

China, principalul său aliat, a făcut apel la rezervă din partea tuturor părţilor.


 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close