Antena 3 CNN Externe Proteste în Irlanda, cu ocazia vizitei lui Nicolas Sarkozy

Proteste în Irlanda, cu ocazia vizitei lui Nicolas Sarkozy

Proteste în Irlanda, cu ocazia vizitei lui Nicolas Sarkozy
22 Iul 2008   •   12:07

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a fost întâmpinat cu proteste în Irlanda, unde s-a aflat, luni, în căutarea unei soluţii la criza creată de respingerea Tratatului de la Lisabona. Sarkozy, a cărui ţară asigură preşedinţia Uniunii Europene, spune că nu va încerca să le impună irlandezilor acceptarea Tratatului.

Misiunea preşedintelui francez a fost destul de dificilă, mai ales după declaraţia imprudentă pe care a făcut-o, săptămâna trecută, în faţa deputaţilor partidului său. Nicolas Sarkozy a spus atunci că Irlanda "va trebui să voteze din nou" ca să aprobe Tratatul de la Lisabona, declaraţie percepută de mulţi irlandezi ca o insultă.

Aproape 1500 de manifestanţi l-au aşteptat, luni, în faţa reşedinţei prim-ministrului irlandez, cu lozinci ca "Nu înseamnă nu" sau "Tratatul este mort". Sarkozy a subliniat că nu a venit la Dublin pentru a impune o soluţie, dar a amintit că Tratatul de la Lisabona a fost, totuşi, ratificat de majoritatea statelor Uniunii.

?Nu avem o soluţie miracol şi mai ales nu dorim să impunem nimic. Vrem ca poporul irlandez să simtă că alegerea sa este respectată, că a fost ascultat. Dar trebuie, de asemenea, să ţinem seama că, în curând, cu Italia, vor fi 24 de ţări care să fi ratificat Tratatul de la Lisabona?, a declarat Nicolas Sarkozy.

Irlanda a fost singura ţară a Uniunii care a supus unui referendum aprobarea Tratatului de la Lisabona, care nu poate intra în vigoare decât după ce este ratificat de toate statele membre.

Sursă foto: www.therightpoint.ca

Antena3

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close