Proteste în Irlanda, cu ocazia vizitei lui Nicolas Sarkozy

22 Iul 2008   •   12:07
Proteste în Irlanda, cu ocazia vizitei lui Nicolas Sarkozy
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a fost întâmpinat cu proteste în Irlanda, unde s-a aflat, luni, în căutarea unei soluţii la criza creată de respingerea Tratatului de la Lisabona. Sarkozy, a cărui ţară asigură preşedinţia Uniunii Europene, spune că nu va încerca să le impună irlandezilor acceptarea Tratatului.

Misiunea preşedintelui francez a fost destul de dificilă, mai ales după declaraţia imprudentă pe care a făcut-o, săptămâna trecută, în faţa deputaţilor partidului său. Nicolas Sarkozy a spus atunci că Irlanda "va trebui să voteze din nou" ca să aprobe Tratatul de la Lisabona, declaraţie percepută de mulţi irlandezi ca o insultă.

Aproape 1500 de manifestanţi l-au aşteptat, luni, în faţa reşedinţei prim-ministrului irlandez, cu lozinci ca "Nu înseamnă nu" sau "Tratatul este mort". Sarkozy a subliniat că nu a venit la Dublin pentru a impune o soluţie, dar a amintit că Tratatul de la Lisabona a fost, totuşi, ratificat de majoritatea statelor Uniunii.

?Nu avem o soluţie miracol şi mai ales nu dorim să impunem nimic. Vrem ca poporul irlandez să simtă că alegerea sa este respectată, că a fost ascultat. Dar trebuie, de asemenea, să ţinem seama că, în curând, cu Italia, vor fi 24 de ţări care să fi ratificat Tratatul de la Lisabona?, a declarat Nicolas Sarkozy.

Irlanda a fost singura ţară a Uniunii care a supus unui referendum aprobarea Tratatului de la Lisabona, care nu poate intra în vigoare decât după ce este ratificat de toate statele membre.

Sursă foto: www.therightpoint.ca

Antena3

Parteneri
x close