Antena 3 CNN Externe Roberta Metsola, mesaj emoționant pentru ucrainenii care își apără țara. Cele trei promisiuni făcute

Roberta Metsola, mesaj emoționant pentru ucrainenii care își apără țara. Cele trei promisiuni făcute

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a deplasat la Kiev pentru a transmite un mesaj de curaj și speranță tuturor ucrainenilor care își apără țara.

Roberta Metsola, mesaj emoționant pentru ucrainenii care își apără țara. Cele trei promisiuni făcute
Sursa foto: Twitter/ Roberta Metsola
de Cerasela Stafie    |    01 Apr 2022   •   22:41

În discursul adresat Radei Supreme, (parlamentul unicameral al Ucrainei) Metsola a reiterat sprijinul Parlamentului European pentru calea europeană a Ucrainei, pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili pentru război și pentru a reconstrui orașele și satele odată ce războiul se va termina.

Totodată, președintele Parlamentului European a ținut un discurs emoționant. Îl redăm integral:

”Dragi războinici curajoși,

Dragi frați și surori,

Vă mulțumesc că m-ați invitat la Kiev să mă adresez Radei. Este o onoare să fiu aici, printre voi colegi parlamentari europeni. Dar mai mult decât atât, este o datorie pentru mine să fiu aici. Este o datorie pe care trebuie să o îndeplinesc. O responsabilitate față de voi, cei din prima linie. Pentru a arăta lumii că, până și în întunericul războiului, democrația parlamentară este lumina.

Sunt aici astăzi, în calitate de reprezentant al Parlamentului European, al poporului Europei, să vă spun un lucru. Suntem cu voi. În vremuri bune și în vremuri mai puțin bune - suntem alături de voi.

Imaginile pe care le-a văzut întreaga lume în ultimele luni oribile au fost ale distrugerii, ale morții, ale unor vieți nevinovate sfâșiate, ale femeilor, copiilor nevoiți să-și abandoneze casele și viața.

Dar Europa și lumea au văzut și curajul vostru și sfruntarea familiilor ucrainene. Eroii de pe Insula Șerpilor sunt cunoscuți pe tot globul. Războinicii mândri de la Mariupol vor inspira generațiile viitoare.

Și în curând - nu am nicio îndoială - vom vedea triumful speranței asupra fricii. Pentru că arătați lumii că nicio cantitate de teroare nu poate intimida și că bombele nu vor distruge niciodată mândria și nu vor spulbera niciodată demnitatea.

UE și lumea a văzut: voi sunteți apărătorii țării voastre. Dar nu luptați doar pentru a vă proteja casele și teritoriul. Luptați pentru valorile în care credem cu toții. Libertate. Democraţie. Regula legii. Și aici, în Ucraina, aceste valori nu sunt doar cuvinte la modă; pentru ele se luptă, pentru că știți că fără ele nu există nimic altceva.

Uniunea Europeană a fost creată pentru a interconecta destinele statelor naționale ale Europei, astfel încât acestea să nu se mai poată angaja în genul de conflict care a dus, în mai puțin de treizeci de ani, la două războaie mondiale. Uniunea Europeană este un proiect pentru pace. Dar chiar și mai presus de asta, este un proiect despre libertate.

Și vă spun că Ucraina este Europa.

Sunt vremuri triste și tragice. Atâția ucraineni și-au pierdut viața, voi ați pierdut membri ai familiei, rude și prieteni. Gândurile noastre sunt în primul rând cu voi toți. Și vă rog să mă credeți, când spun că Parlamentul European, Uniunea Europeană și poporul Europei sunt alături de Ucraina.

Acum cuvintele pot inspira. Și cuvintele pot schimba uneori lumea. Dar lumea are nevoie și de acțiune. Și lumea are nevoie și de compasiune. Și sunt aici pentru a transmite acel mesaj de sprijin și speranță, că nu vom abandona Ucraina. Și că nu ne vom lăsa niciodată garda jos.

Mariupol este un oraș pe care nu l-am vizitat niciodată, dar este numele unui oraș pe care nu îl voi uita niciodată. Bombardarea unei maternități și uciderea copiilor este un act care va ajunge în infamie. Este un act de inumanitate care rezumă natura amenințării pe care sunteți nevoiți să o înfruntați. Și nu vom uita niciodată că s-a întâmplat acolo. Niciodată.

Acum, lăsați-mă să vă fac trei promisiuni.

În primul rând, această invazie a țării voastre pune Rusia în confruntare directă cu Europa, cu comunitatea internațională și ordinea mondială bazată pe reguli. Și nu este ceva pentru care îl vom lăsa pe Putin să scape. Avem nevoie de sancțiuni mai multe și mai dure. Îi vom trage la răspundere pe cei responsabili pentru ceea ce au comis aici.

În al doilea rând, Uniunea Europeană recunoaște ambițiile europene ale Ucrainei și aspirațiile dumneavoastră de a fi o țară candidată la aderare. Și stau în fața tuturor celor care sunt aici pentru a spune că puteți conta pe mine, puteți conta pe Parlamentul European în sprijinirea drumului Ucrainei în atingerea acestui obiectiv. Știm cât sânge a fost vărsat pentru a ajunge aici. Și nu vă vom dezamăgi.

Și știm mai mult ca oricând că Ucraina privește Uniunea Europeană ca destinație. Vom răspunde cu onestitate și cu speranță. Fiecare țară are propriul său drum - dar viitorul Ucrainei în Uniunea Europeană nu ar trebui să fie niciodată pus la îndoială.

În al treilea rând, vom avea grijă de familiile dumneavoastră care sunt forțate să fugă, până în ziua în care se vor putea întoarce în siguranță la casele lor și își vor reconstrui viața. Și vă vom ajuta să vă reconstruiți orașele și satele când această invazie ilegală, neprovocată și nejustificată se va termina. Am oferit deja asistență financiară, militară și umanitară. Aceasta va continua și va crește. Vom crea Fondul fiduciar de solidaritate pentru Ucraina și vom organiza o conferință internațională a donatorilor, pentru a ajuta la reconstrucție. Pentru că acest atac asupra patriei voastre a schimbat totul.

Nu v-ați dorit această invazie. Nici nu ați provocat-o. Nu ați căutat o confruntare. 

Dar v-ați ridicat pentru a face față acestui moment, care este mărturie a măreției unui popor, a curajului vostru, a forței voastre de caracter.

Acum, apelul meu este ca Uniunea Europeană să răspundă acestui moment cu aceeași vigoare. Pentru că acesta trebuie să fie momentul nostru de orice e nevoie.

Ordinea lumii bazată pe reguli rămâne puternică. Putin a calculat greșit nu doar curajul și rezistența țării voastre, ci și puterea ordinii democratice. El a confundat dezbaterile noastre cu slăbiciunea. Și a plătit un cost fără precedent. Sancțiunile ne dor și pe noi, dar trebuie să mergem mai departe.

Milioane de femei și bărbați din țara voastră au fugit. Alte milioane sunt strămutate în interior și se așteaptă să plece în alte țări europene. Trebuie să fim pregătiți - dar, mai important, suntem dispuși să facem ceea ce este necesar pentru a oferi un viitor fără teamă celor care sosesc la granițele noastre. Și această dorință va rămâne neclintită. Și nu va scădea niciodată.

Vom arăta că fața Europei va continua să fie una cu inimi deschise și case deschise - o expresie tangibilă a modului nostru european comun, în care potrivim compasiunea cu puterea.

Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a reduce dependența energetică de Kremlin. Și vreau să văd un moment în care Europa este complet liberă și în siguranță cu sursele noastre de energie.

În acest moment de criză, trebuie să ne amintim că energia este – și a fost întotdeauna – politică. Rusia a înțeles asta de ani de zile. Dar la fel ați făcut și voi

Ținta Europei trebuie să fie un viitor cu gaz zero din Rusia. Zero gaz. Acest lucru este ambițios, dar este necesar.

Iar concluzia este că nu ar trebui, consumând energie de la Kremlin, să finanțăm indirect bombele care cad asupra caselor voastre. Și ne vom accelera eforturile pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla mai devreme decât mai târziu.

Permiteți-mi o vorbă despre războiul informațional cu care ne confruntăm. Nu numai că trebuie să ne consolidăm apărarea cibernetică, dar trebuie să continuăm să renunțăm la narațiunea conform căreia confruntarea lui Putin face ca Europa să fie oarecum anti-Rusia. Rușii îi înfruntă lui Putin – și sunt mulți – în ciuda amenințării cu închisoarea, ei sunt pe partea dreaptă a istoriei. Ei sunt de partea noastră.

Permiteți-mi să închei prin a-l cita pe Jonathan Sacks care a spus ”Este greu să învingi frica în numele speranței; e nevoie de un curaj enorm. Cu toate acestea, pe măsură ce puterile de distrugere cresc și mai mult, avem nevoie de acest curaj și mai mult.”

Și, în cuvintele poetului vostru național Taras Shevchenko, ”Continuați să luptați, sigur veți câștiga!”.

Aveți curaj!

Ucraina are acest curaj!

Suntem cu voi astăzi, vom fi alături de voi mâine și vom fim mereu de partea voastră.

Slava Ucraina!”

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close