Antena 3 CNN Externe România, al treilea exportator de arme în Israel

România, al treilea exportator de arme în Israel

România, al treilea exportator de arme în Israel
09 Ian 2009   •   00:26

În timp ce Israel se află în conflict cu Hamas în Fâşia Gaza au fost făcute publice şi datele privitoare la principalii furnizori de armament către armata de la Tel Aviv. Printre cei mai importanţi exportatori europeni de arme se numără România, Franţa, Germania.
Potrivit unui raport pe anul 2007, 18 state europene au autorizat 1.018 licenţe privind vânzarea de armament către Israel, în valoare de 199.409.348 euro.
România este pe locul trei în topul ţărilor UE, după Franţa şi Germania. Doar în 2007, Bucureştiul a exportat către Ierusalim arme în valoare de 17 milioane de euro.
Principalii exportatori de arme către Israel sunt Franţa- 126 de milioane de euro, şi Germania, care a vândut Israelului armament în valoare de 28 de milioane, scrie Cotidianul.
Israelul a cumpărat arme de mici dimensiuni şi muniţia aferentă în valoare de 12 milioane de euro din Bulgaria, România, Germania, Polonia şi Marea Britanie.
România, alături de Cehia, Germania şi Slovenia, a aprovizionat Israelul cu bombe, torpile şi alte materiale explozive în valoare de 23,5 milioane de euro.
Totodată, potrivit raportului citat, Belgia, Franţa şi România au trimis Israelului materiale pentru flota aeriană în valoare de 18,5 milioane de euro, dintre care exporturile Parisului se ridică la 10 milioane de euro. Într-o a patra categorie la care face refe rire raportul UE este încadrat ?echipa mentul electronic? - referindu-se la materiale electronice modificate pentru uz militar, echipamente de navigaţie, sisteme pentru bruierea sateliţilor.
Suedia şi alte opt state europene nu au livrat nimic statului evreu.

În 2007, România a exportat armament în valoare de 61 de milioane de euro, iar principalul cumpărător a fost nu Israelul, ci Emiratele Arabe Unite. Astfel, principalii clienţi, arabii, au cumpărat arme explozibile şi componente de avion româneşti în valoare de peste 16 milioane de euro. Anul trecut, principalul client a devenit Georgia, care a cumpărat armament de 20 milioane de dolari.
Înainte de 1989, România exporta armament de circa un miliard de dolari, fiind printre primi zece din lume.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: atacuri in Fasia Gaza
Parteneri
Max Verstappen a câștigat cursa de sprint la Shanghai
x close