Antena 3 CNN Externe Românii ar putea beneficia de tratamente în toate spitalele UE, fără birocraţie

Românii ar putea beneficia de tratamente în toate spitalele UE, fără birocraţie

Românii ar putea beneficia de tratamente în toate spitalele UE, fără birocraţie
22 Sep 2008   •   21:28

Romînii vor putea să se trateze în orice unitate medicală de pe continent, fără formulare şi alte restricţii. Europarlamentarii vor să adopte o directivă care va permite tuturor cetăţenilor UE care sunt asiguraţi să se trateze în alte ţări decît cea de origine. Dacă toate ţările membre vor fi de acord cu propunerea, directiva ar putea fi adoptată în aproximativ 2 ani.

Doar puţini pacienţi, şi mai ales cei cu bani, ajung să beneficieze de tratamente în străinătate. Pentru că sunt doar două posibilităţi: fie pe cheltuiala proprie, fie cu deja celebrul formular E 112. Procedurile sunt însă atât de complicate şi condiţiile atât de stricte, încât doar câţiva ajung să se trateze în alte ţări ale Uniunii Europene. Lucrurile s-ar putea schimba dacă Parlamentul European va adopta directiva.

Casa de Asigurări va plăti serviciul medical la preţul din ţara de origine a bolnavului. Spre exemplu, dacă o operaţie de apendicită costă 1000 de euro în Franţa şi 500 de euro în România, pacientul va scoate din buzunar diferenţa. Chiar şi aşa, sunt mulţi care ar dori să scape de sistemul de sănătate românesc.

O condiţie esenţială pentru a beneficia de această directivă este ca pacientul să aibă asigurare medicală. Directiva este în dezbaterea Parlamentului European şi ar putea fi adoptată anul viitor. Sunt însă ţări, precum Spania şi Marea Britanie care nu sunt de acord cu legea. De aceea, ar putea apărea anumite restricţii.  Antena 3

×
Subiecte în articol: Casa de Asigurari de Sanatate
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close